Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културно-туристическо вампирясване

„Да обърнем специално внимание на вампирите!“, призова министър Ангелкова

Нашата сила е в типичната българска специфика на традиционния екстремен туризъм – Фрийкшоу с елементи от залата на ужасите за любителите на високия адреналин. - Културно-туристическо вампирясване

Нашата сила е в типичната българска специфика на традиционния екстремен туризъм – Фрийкшоу с елементи от залата на ужасите за любителите на високия адреналин.

Туристическият сезон тъкмо навлиза в разгара си, а англичаните, сякаш напук, пожелаха да си тръгнат от Европа, значи и от България! Вместо да пристигнат на Черно море и да се напият като руснаци. Но няма страшно – можем и да спасим сезона, стига веднага да предприемем мерки за заместване на британския отлив с примерно руски наплив.

Кой друг, ако не Николина Ангелкова, знае как да направим това най-добре? В неделя, след посещението си в Странджа, министърът на туризма заяви, че е видяла уникални неща и вече има (разбира се също уникални) идеи:

„Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо, което трябва да популяризираме… Специално внимание ще бъде обърнато на вампирите”.

Ах,вампирите! Старата любов на Божидар Димитров, наред с костите от християнски светци, светена вода (от мръсния канал), итонга и целия останал реквизит на истинската (негова) българщинà!

Като начало трябва спешно да се обяви конкурс за ново туристическо лого, но този път без розички, вълнички и лъвчета. Вместо тях – кръстосани кости от светец, под черепа на вампирясалата баба Ванга, на фона на някоя от най-новите бетонни старобългарски крепости.

С море и планина, и история, и музеи няма да шашнем никого – това го има и в други страни, само че по-евтино, с по-добро обслужване, по-автентично и по-добре уредено. Нашата сила е в типичната българска специфика на традиционния екстремен туризъм – Фрийкшоу с елементи от залата на ужасите за любителите на високия адреналин.

Вместо в долината на тракийските царе, туристическите турове могат да започват в планината на тракийските вампири. След това скъпите гости ще  бъдат водени на поклонение на гроба на Ванга, където Нешка Робева, преоблечена и гримирана от Светлин Русев като самата Баба, ще радва руските туристи с художествена декламация на най-новите ѝ зловещи пророчества, която ще прелива плавно в изпълнения на нейния танцов ансамбъл и обратното.

Като допълнителна екстра могат да бъдат включени посещения на Царичинската дупка, за да видят чужденците къде бяха закопани последните останки от интелект в българската армия. За любителите на армейската тематика може би голям интерес ще предизвика и футболен мач между отбора на ЦСКА и отбора на ЦСКА (по въпроса за наличието на два отделни отбора ЦСКА в момента се работи усилено).

Накрая идва гвоздеят на програмата – незабравимо посещение на Слънчев бряг със специални бронирани микробуси, където туристите ще могат да наблюдават на живо престрелки за паркоместа между враждуващи групировки – специално организирани за тях от Министерството на вътрешните работи. По-нататък, при благоприятно развитие на международната обстановка, може да се организират и круизи в открито море за наблюдение на делфини, мигове и руски подводници. На сбогуване туристите ще се отбиват пред паметника на Тодор Живков в Правец – вампирясалия дух на държавния ръководител, чийто паметник по ирония бе прибран преди 10 ноември и възстановен отново от тези, които го свалиха от власт, а сега му се кланят. Но политическият вампиризъм е друга тема.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg