Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културното събитие на 2019-а: спектакълът „Медея“

Некултурно събитие на годината: фалшивите картини в галерия „Структура“

Снежина Петрова като Медея в едноименния спектакъл - Културното събитие на 2019-а: спектакълът „Медея“

Снежина Петрова като Медея в едноименния спектакъл

„Медея“ е културното събитие на 2019-а. Спектакълът на Снежина Петрова и Десислава Шпатова излезе начело в класацията на „Площад Славейков“ след онлайн гласуване. Представлението е част от програмата на „Пловдив 2019, европейска столица на културата“.

За пръв път от съществуването си победител в класацията „Културно събитие на годината“ е театрален спектакъл. През 2016-а най-много гласове събра инсталацията „Плаващите кейове“ на Кристо, през 2017-а бе избран филмът на Виктор Божинов „Възвишение“, а през 2018-а – концертът на „Концертгебау“ в НДК.

Базиран на старогръцката драма на Еврипид, „Медея“ е урок по толерантност и човещина, поставяйки темите за правото на живот, избора, предателството и любовта. Освен естетически, проектът има и социални цели – наред с професионалните актьори, в спектакъла участват деца от различни етноси – от ромската, турската, еврейската, арменската и българската общност. Освен „Медея“, още три събития в Топ 10 на културните събития през 2019-а са свързани с града под тепетата.

Замислен като еднократна проява в програмата на културната столица на Европа „Пловдив 2019“, „Медея“ надскочи границите на едно представление и накара публиката да го приеме като събитие извън рамките на една театрална постановка. Премиерата бе на 28 юни в Античния театър в Пловдив, но заради големия интерес след това представлението стана част от афиша на столичния Театър „Азарян“.

„Медея“ оглави класацията „Културно събитие на 2019 година“ с 21%. Второто място зае друго заглавие от програмата на „Пловдив 2019, европейска столица на културата“ – спектакълът „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера, отново в Античния театър. Бронзът е за XIX-ия майсторски клас на Райна Кабаиванска и галаконцертът след него.

За „Некултурно събитие на 2019-а“ читателите определиха фалшивите картини в галерия „Структура“. Изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ с творби от колекцията на Николай Неделчев бе открита на 30 май, а десетина дни по-късно се оказа, че много от изложените картини са ментета. Експозицията бе закрита преждевременно, а произведенията иззети за разследването – но и до ден днешен от Дирекция „Национална полиция“ не са оповестили резултатите от него.

Всичко по темата ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

За да избегнем злоупотреби, и тази година поставихме ограничение – от един компютър можеше да се гласува само веднъж: за пет предложения в „Културно събитие на годината“ и за пет в „Некултурно събитие на годината“. Гласуването протече от 1 ноември до 31 декември 2019-а.

Във финалната десетка се наредиха две театрални събития (победителят и продукция на Пловдивския театър), две оперни (на Пловдивската опера и майсторския клас на Райна Кабаиванска), две в изкуството (изложба в Софийската градска галерия и завръщането на България на Венецианското биенале), по едно в киното („Физика на тъгата“), симфоничната музика (на Симфоничния оркестър на БНР), литературата (европейска награда за Георги Господинов) и опазването на паметници на културата (Епископската базилика в Пловдив). Заради сложния проект Епископската базилика в Пловдив не успя да бъде официално открита в рамките на 2019-а, но проектът беше представен публично в не една обществено-значима проява през годината, затова бе включен в гласуването.

Но и извън челните десет имаше редица още ярки прояви в културата на 2019-а – концертите на Софийската филхармония в „Музикферайн“ във Виена, с Елина Гаранча в НДК, с Анджела Георгиу и Джошуа Бел, изложбата „(почти) Картини. Недко Солаков“ в Пловдив, ретроспективната изложба на Райко Алексиев в Софийска градска художествена галерия, временният паметник на Бойко Борисов на скулптора Андрей Врабчев на столичния площад „Гарибалди“, както и още едно събитие на същия автор – експонирането на мумия за няколко часа на площадката на бившия мавзолей…

Освен „победителя“, редно е да изтъкнем и останалите „достойни“ кандидати за най-некултурно присъствие в културата на 2019-а – Историческият парк край Варна, изложбата „70 години от освобождаването на Европа от нацизма” в Руския културно-информационен център, предизборните компромати в ПИК, паметникът на Пенчо Славейков, отхвърлен от експертен съвет у нас, прокаран в чужбина, изложбата „Никола Танев в колекцията на Красимир Дачев” с картини от „неизвестен автор“, преводът на „Под игото“ на съвременен български език, откритието на „неизвестно“ стихотворение на Никола Вапцаров…

Един и същи творец присъства тази година и в двете класации – Диана Добрева бе изтъкната като добър режисьор (на спектакъла „Одисей“), но и като личност, която отказа съпричастие към репресиран колега от руския театър. Случаят с Павел Устинов – бит, арестуван и осъден на 3 години наказателна колония – предизвика мащабни протести в руската културна общественост. Заради негативна реакция на Добрева обаче една актриса бе отстранена от състава на спектакъл, поставен от българката в пермски театър.

Вижте още: СВАЛЯТ РУСКА АКТРИСА ОТ СПЕКТАКЪЛ НА БЪЛГАРСКА РЕЖИСЬОРКА ЗАРАДИ ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ

Грамотата „Културно събитие на 2019-а“ ще бъде връчена на Снежина Петрова и Десислава Шпатова в следващите дни. За „Некултурно събитие“ отличие няма да има.

Топ 10 културно събитие 2019

1. Проектът „Медея“ на Снежина Петрова – 21%

2. Спектакълът „Орфей и Евридика“ на Пловдивската опера в Античния театър – 19%

3. XIX майсторски клас на Райна Кабаиванска и галаконцертът след него – 16%

4. Европейската литературна награда „Ангелус“ за „Физика на тъгата“ на Георги Господинов – 8%

5. Спектакълът „Одисей“, постановка на Диана Добрева в Пловдивския театър – 7%

6. Концертът на Симфоничния оркестър на БНР със солист Константин Емелянов – 7%

7. Изложбата „Омагьосаното царство“ с картини на Николай Райнов в Софийска градска галерия – 6%

8. Филмът „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев – 6%

9. Откриването на Епископската базилика в Пловдив – 5%

10. Завръщането на България на Венецианското биенале – 5%

Топ 3 некултурно събитие 2019

1. Фалшивите картини в галерия „Структура“ – 40%

2. Предизборните компромати в ПИК – 31%

3. Откриването на полуготовия Исторически парк край Варна – 29%

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90