POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Културното събитие на 2022 г. – жените в изкуството

Читателите определиха победителя в годишната класация на „Площад Славейков“

За пръв път печели събитие от изобразителното изкуство - изложбата „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“. Снимка: Софийска градска художествена галерия - Културното събитие на 2022 г. – жените в изкуството

За пръв път печели събитие от изобразителното изкуство - изложбата „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“. Снимка: Софийска градска художествена галерия

Женската сила в българското изобразително изкуство бе определена за Културното събитие на 2022 г. Читателите на „Площад Славейков“ посочиха като най-вълнуващо събитие в арт афиша за цялата изтекла година изложбата „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ в Софийската градска художествена галерия. Експозицията бе начело в годишната класация на медията през целия декември и успя да остане докрай на първото място, печелейки с 16% от гласовете. 

Хиляди зрители гласуваха за Културно събитие на 2022 г., в която след Ковид-ограниченията хората на изкуството се върнаха пред публиката с пищни и дръзки прояви. Класацията се провежда за седма година и за пръв път победител е събитие от изобразителното изкуство. Сред финалните 13 номинации, определени с минимум 3% от общия вот, най-много останаха от изобразителното изкуство – 5, две от тях бяха на Градската галерия.

„Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ е създадена от Софийската градска художествена галерия в партньорство с Националната художествена академия и Държавна агенция „Архиви“. В класацията попаднаха и две изложби на Националната галерия – двойната изложба с произведения на Майстора и „Колите, с които нахлухме в капитализма“ на Мисирков и Богданов. Петото събитие бе инсталацията „Водна паша“ на скулптора Павел Койчев, поставена в Южния парк по инициатива на Столичната община. Произведението на Койчев зае втора позиция в класацията, на 1% под победителя.

Третото място с 14% получи постановката на Александър Морфов „Антигона“, заглавие от афиша на Плевенския театър. Спектакълът беляза завръщането на Морфов на българска сцена след 7 години работа зад граница. Представлението бе символно и заради друго – то бе направено в Плевен, когато директор на театъра там бе Васил Василев. Морфов бе в концепцията на Василев в конкурса за директор на Народния театър, а когато спечели поста, покани Морфов за главен режисьор на първата ни сцена. Но не само него – от друго назначение в Народния тръгна проблем, който читателите на „Площад Славейков“ определиха като Некултурното събитие на 2022 г. Конфликтът в Народния заради присъствието на бившия пиар на ДПС в театъра Велислава Кръстева излезе начело в антикласацията с 48% от гласовете.

Три събития от театъра се наредиха във финалното подреждане на класацията заедно с „Антигона“ – „Талант“, постановка на Василена Радева по новата пиеса на Захари Карабашлиев, в Плевенския театър, и „Орфей“ на режисьора Йерней Лоренци в Народния театър; три от книгоиздаването – „Политиката отвътре“ на Иван Костов, „Златният век на българската опера“ на проф. Боянка Арнаудова и „Фердинандеум“ на Петър Стоянович; две от музикалната сцена, все нa Софийскaтa филхaрмония – концертът им в „Музикферaйн“, Виенa, и със солистка пианистката Мария Жоао Пиреш.

Топ 3 Културно събитие на 2022 г.

1. Изложбата „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ в Софийската градска художествена галерия – 16%

2. Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев в Южния парк – 15%

3. Спектакълът „Антигона“ на Александър Морфов в Плевенския театър – 14%

Церемонията по награждаването на победителя в класацията скоро ще бъде обявена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg