Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Купчина камъни след погрома на Ислямска държава в Палмира

ИДИЛ пусна снимки от унищожението на хилядолетния храм на Баал-Шамин

Останките от онова, което някога бе сред най-добре запазените светилища от епохата. - Купчина камъни след погрома на Ислямска държава в Палмира

Останките от онова, което някога бе сред най-добре запазените светилища от епохата.

Учени от цял свят останаха безмълвни от снимки, разпространени в социалните мрежи от Ислямска държава, които показват взривяването на хилядолетния храм на Баал-Шамин в Палмира. Унищожението на светилището, едно от малкото толкова добре запазени от епохата, се случи в края на миналата седмица. Сега, само дни по-късно, джихадистите се „похвалиха“ и с фотографии как се е случило – от някога величественото здание сега е останала купчина камъни.

Снимките са с логото на Ислямска държава и повечето от тях са придружени и с надписи на арабски. Един от тях гласи: „Пълното разрушение на езическия храм на Баал-Шамин“.

Мамун Абдулкарим, директор на агенцията по антиките в Сирия, сравни унищожението с „рана в сърцето си“.

„Всичките ми спомени бяха накълцани на парчета – коментира Абдулкарим, цитиран от Би Би Си. – Изгубих част от себе си. Чувствам се така, сякаш родният ми дом е изпепелен. Обиден съм от този криминален акт, от нашата безпомощност и от безпомощността на международната общност.“

Сриването на храма, който бе част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, бе определено от председателя на организацията Ирина Бокова като военно престъпление.

Палмира е известна с отлично запазените си гръко-римски руини. Храмът на Баал-Шамин е построен преди около 2000 години и е преди всичко артефакт от римската епоха. Той е посветен на финикийския бог на бурите и плодотворния дъжд. Баал-Шамин се отъждествява със Зевс в древногръцката и Юпитер в древноримската митология. Той е в центъра на древносирийската триада божества, ведно с Аглибол (богът на Луната) и Малакбел.

Само преди седмица дойде и друга трагична новина от Палмира – археологът, дал повече от половин век от живота си за разкопки на мястото – Халед Асаад, е бил обезглавен, а тялото му окачено на една от колоните на централния площад в античния град. Впоследствие стана ясно, че 82-годишният Асаад е бил екзекутиран след месец изтезания и отказ от негова страна да разкрие къде са скрити най-ценните предмети от Невестата на пустинята.

Преди месец ислямистите публикуваха и снимки, на които техни бойци разбиват с чукове хилядолетни статуи от Палмира.

Двама мъже внасят експлозиви в храма на Баал-Шамин.

Двама мъже внасят експлозиви в храма на Баал-Шамин.

Експлозиви по фасадата на светилището.

Експлозиви по фасадата на светилището.

И още – в основите на зданието.

И още – в основите на зданието.

Величествената сграда – взривена.

Величествената сграда е взривена.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg