Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Купи книга, спаси живот

Британски писатели даряват най-добрите си заглавия за каузата на сирийските бежанци – без нито пени печалба за тях, издателите или книжарите

Салман Рушди, един от писателите в кампанията, твърди, че е „щастлив да бъде част от усилието на британския литературен свят“. - Купи книга, спаси живот

Салман Рушди, един от писателите в кампанията, твърди, че е „щастлив да бъде част от усилието на британския литературен свят“.

Някои от най-продаваните британски автори и издателите им обединяват сили в мащабна кампания в подкрепа на сирийските бежанци. Салман Рушди, Нийл Геймън, Филип Пулман, Иън Ранкин, Халед Хосейни, Лий Чайлд, Джулия Доналдсън и много други – всички те даряват между хиляда и две хиляди екземпляра от едно от най-силните си заглавия на книжарници „Уотърстоун“. С клеймото „Купи книги за Сирия“ всяко пени от продажбите ще отива за благородната кауза – без никаква печалба за писателите, издателите или който и да е по веригата на разпространението.

Ако всички книги бъдат продадени успешно, за сирийските бежанци ще бъде натрупано дарение от 1 милион паунда. От „Уотърстоун“ коментират, че авторите са реагирали изключително „щедро“ на предложението.

„Онези, с които се свързахме директно, ни дадоха положителен отговор за около три минути, Виктория Хислъп го направи само за 30 секунди – казват от книжарската верига, цитирани от „Гардиън“. – Просто и ефективно е, би трябвало резултатът да е огромна помощ за нуждаещите се.“

Салман Рушди твърди, че е „щастлив да бъде част от усилието на британския литературен свят“, Пулман заявява, че „каузата е толкова очевидно добра, че всичко, сторено за нея, си струва“, а Чайлд призовава читателите да пазаруват за Коледа именно от масата „Купи книги за Сирия“.

„Купи книга, спаси живот“, казва писателят Иън Ранкин пред Би Би Си.

От благотворителната конфедерация „Оксфам“, към която ще бъдат насочени даренията, обясняват, че един милион паунда биха били достатъчни да се осигури чиста питейна вода на 150 хиляди нуждаещи се в Сирия или да се подкрепят десетки хиляди бежанци в Йордания през следващата година, а тази помощ е „много необходима, защото конфликтът в страната не показва сигнали за своя завършек“.

Наскоро книжната индустрия набра над половин милион паунда за каузата на „Спасете децата“. Това се случи, след като писателят Патрик Нес обяви в Туитър, че ако бъдат дарени 10 хиляди паунда, той ще ги удвои. Към инициативата се включиха още множество писатели, сред които Джон Грийн, Антъни Хоровиц, Филип Пулман.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg