Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Куполите на Ларгото с пукнатини

Отново дефекти на обекта „Антична Сердика“ - по-малко от година след откриването му

Една от пукнатините по стъклените куполи над Ларгото. Снимки: Емил Георгиев - Куполите на Ларгото с пукнатини

Една от пукнатините по стъклените куполи над Ларгото. Снимки: Емил Георгиев

Близо година след първите пукнатини по куполи на Ларгото, стъклата над античните руини отново са повредени. Две от извитите стъкла на конструкцията са напукани, забеляза екип на „Площад Славейков“. Проблемните зони се намират на два от куполите.

Комплексът „Антична Сердика“ бе открит през април 2016 година и само месец по-късно някои стъкла бяха за смяна. На официалната церемония министърът на културата тогава Вежди Рашидов обяви, че обектът е в 5-годишна гаранция и не след дълго се наложи „рекламация“. Напуканите модули бяха подменени. Но ето че година по-късно куполите отново дефектираха.

Втората пукнатина по стъклените куполи

„Площад Славейков“ даде сигнал за повредата в Министерството на културата. Служебният министър Рашко Младенов ни информира, че до дни собствеността на обекта ще бъде прехвърлена на Столична община. Очевидно на тях ще легне отговорността за поредния ремонт на стъклените куполи.

Разходка по площада в триъгълника на властта над комплекса разкри, че и други елементи не са в добро състояние. На места плочите от настилката вече са изпочупени и имат нужда от подмяна. Във видимо недобро състояние са и саксиите на акациите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg