POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Куриоз: Два филма за Милчо Левиев с едно и също заглавие – режисьорска и продуцентска версия

Продуцентът на „Silent Movie“: Претенциите на режисьора Андрей Чертов са материални

 Октомври 2014 г., зала България: Милчо Левиев пред камерата на Андрей Чертов. Снимка: Емил Георгиев  - Куриоз: Два филма за Милчо Левиев с едно и също заглавие – режисьорска и продуцентска версия

Октомври 2014 г., зала България: Милчо Левиев пред камерата на Андрей Чертов. Снимка: Емил Георгиев

Все още не е ясно ще има ли прожекция на „Silent Movie“, биографичния филм за джазмена Милчо Левиев. Две представяния са планирани за месец ноември – в Пловдив и в София, част от честванията „Една легенда на 80“. Режисьорът Андрей Чертов се опитва да спре прожекциите, защото от неговата работна версия друг екип е монтирал нова – и тъкмо тя сега трябва да бъде показана пред публика на юбилея на Левиев. Филмът е финансиран от Националния филмов център със сценария на Чертов, който освен режисьор е и оператор в проекта.

Казусът е сложен, затова „Площад Славейков“ се консултира със специалист по авторско право – адвоката Васил Георгиев. Според него и двете страни – режисьорът и продуцентът – имат права над заснетия материал, работната и финалната версия на филма:

„Според чл. 62 от Закона за авторското право и сродните права (ЗАПСП), авторското право върху филм принадлежи на режисьора, сценариста и оператора. Авторите сключват с продуцента писмени договори, с които, най-общо казано, му дават правото да използва филма – да го разпространява, излъчва и т.н. Самият филм се счита за завършен с установяването на окончателния му вариант по споразумение между режисьора и продуцента. Всяко изменение на този окончателен вариант също изисква съгласие между продуцента и режисьора.

Ако е в правото си, режисьорът има редица възможности да въздейства, както да спре излъчването и разпространяването, така и да претендира обезщетение за вреди. Например, по съдебен ред, според чл. 95, ал. 1, т. 2 от ЗАПСП може да поиска спиране на излъчването на филма. Или чрез административната процедура на чл. 97 от ЗАПСП – чрез сезиране на Министерство на културата, което да наложи санкции и да спре филма по чл. 96 от закона – но при наличие на спор за авторството, обикновено министерството не взема страна и спорът отново трябва да бъде отнесен към съда.

Обратното също е вярно – филмът в режисьорската версия не може да бъде излъчен без съгласието на продуцента“.

Потърсихме и позицията на продуцента на „Silent Movie“ Иван Тонев. В получен по мейла коментар Тонев заявява, че претенциите на режисьора Андрей Чертов не са авторски, а материални. В отговора на продуцента се отбелязва, че Андрей Чертов е правил прожекции пред публика на своята версия на филма. Предстоят прожекции и на втората, продуцентската версия, което създава куриозна ситуация. Докато не се разберат двете страни, публиката ще гледа два филма за едно и също него, с едни и същи кадри, с едно и също заглавие: „Silent Movie“.

Представяме ви отговора на Иван Тонев.

 „Мислех да започна това обръщение хронологично, като следвам част от събитията, свързани с проекта „Silent Movie“, но всъщност ми се струва важно преди това да запознаем читателите с един любопитен факт.

През месец юни 2017 г. – след година и половина просрочени задължения към продуцента – Андрей Чертов декларира, че ще завърши работата си по филма при условие, че хонорарът му бъде удвоен и той получи продуцентски права. Тази подписана от него декларация ясно определя, че неговите претенции изобщо нямат авторски характер, а изцяло материален.

Ето малко и за хронологията.

Казусът с филма „Silent Movie“ е многократно коментиран с ИА „Нaционален филмов център“, където може да се намери пълната документация и кореспонденция по повод този проект.

За създаването на филма за големия български музикант Милчо Левиев Андрей Чертов подписа нарочен договор с продуцента с точно определени срокове като режисьор и оператор, както и като съсценарист заедно с Александър Томов. След проведен публичен конкурс, спечелен от продуцента, ИА НФЦ отпусна основната част от бюджета на филма и стриктно контролираше сроковете и качество на неговото производство.

През месец април 2016 г. с протокол Андрей Чертов представи на продуцента работна версия на филма Silent Movie. Във времето до месец декември 2016 г. продуцентът удовлетворяваше всички негови резонни искания в работния процес. На 7 декември 2016 г. – след 14-месечно просрочие на задълженията си, той поиска среща в ИА НФЦ, на която присъстваха представители на изпълнителната агенция – директор, юрист и главен експерт. На тази среща той заяви, че все още няма окончателно решение за монтажна версия на филма. В резултат на това Продуцентът получи ултиматум от ИА НФЦ, че ако в 10-дневен срок не представи филма, ще последват тежки санкции.

Вследствие на това, Продуцентът в изпълнение на своите договорни задължения към ИА НФЦ и правомощията, дадени му от режисьора, завърши филма. Следвайки стриктно текста на закона и договора за отстъпване на права, Продуцентът съхрани авторското участие и принос на Андрей Чертов. Окончателната версия на филма беше предоставена в ИА НФЦ през месец декември 2016 г.

Последва мълчание от Андрей Чертов към Продуцента. През това време бяха констатирани няколко публични прожекции на незаконно създаден от него филм. В него основен персонаж е музикантът Милчо Левиев. В разрез с всички договорни клаузи, в надписите е отбелязано продуцентско участие на Андрей Чертов.

В така създадения от него филм са използвани авторски материали с интелектуална собственост на Милчо Левиев, както и такива с продуцентска собственост на „АРС“ ООД. И за двата вида материали Андрей Чертов дефинитивно не притежава никакви права. В грубо нарушение на закона, тези прожекции са организирани от Андрей Чертов без той да уведоми и поиска разрешение от продуцента. Последното е задължително, тъй като Продуцентът притежава изрично отстъпени възмездни права и е единствен собственик на първичния запис на филма. Той е и единствено овластен да разрешава и управлява експлоатацията и разпространението на филма по силата на договорите с авторите и ИА НФЦ.

Ние, като продуценти не бихме искали тези необосновани материални претенции на Андрей Чертов и погрешната информация, която представя в медиите, да попречат и хвърлят сянка на честването на знаковата за българската култура личност на Милчо Левиев.“

Очакваме в чия полза ще се произнесе регулаторният орган Министерство на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС