Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Куркински: Не вярвайте, че сме много зле. Тези приказки са от Лукавия

Свършекът на света е лично преживяване. Не е събитие, което ще бъде заснето и отразено в медиите, твърди актьорът

„Внимавайте, лъжливо е това, че в момента става по-лошо. Не! Захвърлете тези външни влияния и образи!“, заявява Мариус Куркински. Снимка: 3 in Spirit - Куркински: Не вярвайте, че сме много зле. Тези приказки са от Лукавия

„Внимавайте, лъжливо е това, че в момента става по-лошо. Не! Захвърлете тези външни влияния и образи!“, заявява Мариус Куркински. Снимка: 3 in Spirit

Няма как случаен човек да оглави Народния театър, актьорите няма да го позволят, твърди Мариус Куркински. В интервю пред Елена Кръстева за „Монитор“ той заявява, че подобен „инцидент“ е невъзможен.

„Народният театър не може никога да бъде без стопанин, защото там са актьорите – казва актьорът. – Те са тези, които държат равнище, и не може да дойде който и да е и да извърши каквото и да било. Актьорите няма да го допуснат. А предишните директори – Александър Морфов и Павел Васев, са свършили достатъчно работа в тази посока, че е невъзможно да се случи инцидент в посока непрофесионализъм. Подчертавам тези две имена – на Морфов и Васев, а не на други предшестващи директори.“

Повод за интервюто с Куркински е предстоящата му премиера като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ – „Изкуството на комедията“ от Едуардо де Филипо. Мариус признава, че обича тази трупа и може да се опре на нея, както и на самите дъски на нейната сцена, „защото помнят“. Той с радост вижда сутрин в огледалото „режисьор, който отива на репетиция“ и си върши работата.

Куркински казва, че суетата не е така присъща на актьора, както би могло да предположим:

„Актьорската професия е преди всичко смирение – към себе си, към околните. Това е труд на вглеждане в другите. За да си изпълниш ролята, ти най-напред трябва да се вслушаш в гласа на салона, на дошлия човек тук. Това са много важни неща от занаята, които съвестният актьор трябва да извърши преди представлението. Всеки път! Изрязване на ежедневието, на най-дълбоките, най-зловещите проблеми, които имаш в себе си. Които с всеки ден се уголемяват! С изпитанията, които ти се дават в изкуството, се увеличава и другото.

Съвестният актьор задължително трябва да извършва човешка, пречистваща дейност преди представление, за да бъде на ниво. За да може да се вслуша пред този, пред когото ще излезе. Ти не трябва да излезеш и да кажеш „Ето ти една идея! Набий си я в главата“, а да подготвиш една чистота във въздуха. Една тишина, в която публиката да бъде принудена да замълчи, да настрои сетивата си, да се вгледа и да започне да слуша.“

Актьорът препоръчва да не вярваме на твърдения, че светът никога не е бил толкова лош, колкото в момента. Смята, че тези внушения са от Лукавия.

„Винаги е било така – убеден е Куркински. – При социализма, казват, нямаше толкова убийства. Напротив! Същото беше – изколваха се хора за нищо. Тогава хората още по-зловещо отминаваха. Да не се връщаме още по-назад – през Втората световна война милион пъти по-страшно е било.

Пак казвам – внимавайте, лъжливо е това, че в момента става по-лошо. Не! Всичко това е вътрешно преживяване. Свършекът на света, така, както е назован, е лично преживяване. Събитие, което няма да бъде осветено, заснето и отразено, както някои го очакват. То се случва в нас, в измеренията на времето, дадено на душата, за да премине през този свят. Захвърлете тези външни влияния и образи! Те са лъжливи. Те всички са от Лукавия. Човечеството винаги е било това!

Голямото ми желание и послание е да се обърне внимание на гредата в нашето око, а не на сламката в окото на другия. Бързаме да осъдим другия, а не виждаме, че проблемът е в нас и трябва да тръгнем отвътре навън. Съвременният човек много упорито опитва да замаскира пред себе си, че не е в него проблемът, а в обществото и в другия.

Категоричен съм, че е добре да се преоткриваме във вярата. А тя би ни посетила и утешила единствено със смирение и поглед вътре в нас, после в другите хора.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg