Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Куркински с „глума в три действия” от Вазов

Когато народният поет предлага пиесата „Двубой“ в Народния театър през 1920-а, актьорите го молят да я оттегли

През 2021-а Народният театър ще отбележи 100 години от смъртта на своя патрон Иван Вазов. Илюстрация: Детайл от портрет на поета от Никола Кожухаров - Куркински с „глума в три действия” от Вазов

През 2021-а Народният театър ще отбележи 100 години от смъртта на своя патрон Иван Вазов. Илюстрация: Детайл от портрет на поета от Никола Кожухаров

Народният театър „Иван Вазов”, който тази година не можа да празнува 170-годишнината от рождението на патрона си, се подготвя за 2021-а, когато се навършват 100 години от смъртта му. Поради пандемията премиерата на драматизацията по романа на Вазов „Нова земя”, която трябваше да се състои в началото на декември, бе отложена за март 2021 г. Междувременно започват репетиции за още една постановка по Вазов – комедията „Двубой”.

Режисьор на новия спектакъл ще бъде Мариус Куркински, а в ролите влизат Пламен Димов, Павел Иванов, Стелиан Радев, Константин Еленков, Ирина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Аня Пенчева и други. Началото на репетициите на 3 декември ще бъде предавано с лайв стрийминг в страницата на театъра във Фейсбук. От 11 ч. публиката ще има възможност да проследи на живо репетиционния процес – част от магията на театъра.

„Двубой” е една от най-поставяните пиеси в родните театри. Народният често се връща към комедията на Вазов, особено около чествания на негови годишнини. Първата постановка на „Двубой” в Народния е през 1963 г. Режисьор е проф. Анастас Михайлов. Никола Петков я поставя отново едва през 1980 г. Тогава главната женска роля на певачката Амелия се изпълнява от Ванча Дойчева. През 2000 г. в режисьорското решение на Николай Ламбрев Аня Пенчева влиза в ролата на певачката, а Ванча Дойчева поема хазяйката. Тази приемственост очевидно се запазва – Аня Пенчева е включена и от Мариус Куркински в новата актьорска подборка, вероятно в ролята, преди играна от Ванча Дойчева.

Спектакълът в Народния през 2000 г. е обявен като „чалга версия на класическата комедия „Двубой“ и е посветен на 150-годишнината от рождението на Вазов. Режисьорът Николай Ламбрев е автор на сценичната адаптация, като превръща комедията в мюзикъл. С авторски текстове тогава участва и Стефан Цанев, музиката е на Кирил Дончев. Пиесата е рекламирана като „балканска поп-рок-глума с барут, динамит и други драматични действия”. В главните роли са били Андрей Баташов и Димитър Рачков.

Пак във версия на Николай Ламбрев 3 години по-рано в Театър „Българска армия“ същата пиеса е била поставена с участието на Меглена Караламбова и Атанас Атанасов, които са изпълнявали попфолк парчета.

Когато Вазов предлага „Двубой” за пръв път на Народния театър през 1920 г., актьорите учтиво с посредничеството на проф. Иван Шишманов, помолили писателя да я оттегли. Самият Вазов смятал, че „Двубой”, наречена от него „глума в три действия”, не е на нивото на останалите му пиеси. Оказва се, че е грешал. Историята, основана върху истинска случка от следосвобожденска София, в която се разказва за една коварна жена и измамна любов, довела до дуел, звучи много актуално днес. Двубоят всъщност е атака срещу лицемерието, двуличието, позьорството…

Авторът не успява да издаде текста приживе. Върху ръкописа Вазов е написал:

„Писана през 1892 г., преработена през 1919 г. И. В.“.

Първото издание на комедията „Двубой“ е осъществено от неговия брат, Борис Вазов, през 1939 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg