Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Куркински в разговор със Смъртта

Мариус излиза с нов моноспектакъл в Театър Открита сцена

Новият герой на Мариус Куркински е стар актьор, който проспива юбилея си на сцената. Снимка: 3inSpirit - Куркински в разговор със Смъртта

Новият герой на Мариус Куркински е стар актьор, който проспива юбилея си на сцената. Снимка: 3inSpirit

Мариус Куркински гради от кошмарите и просветленията си нов моноспектакъл. Нарича се „Юбилей“ и е по А. П. Чехов. В него героят е актьор, проспива юбилея си на сцената и провежда въображаем разговор със Смъртта. Премиерата е на 24 януари в столичния Театър „Открита сцена“, бившият „Сълза и смях“.

Куркински влиза в образа на Василий Светловидов – 68-годишен комедиен актьор, стар пияница, без жена и деца. Напълно сам, забравен и ненужен. Потънал в пиянския си сън, той пропуска своя бенефис. Събужда се в гримьорната си с тежък махмурлук, заключен в театъра. Смъртта в празната зала изглежда близо и неизбежна. Останал сам на сцената, той се връща назад в живота и в някои от най-добрите си роли.

„Колкото и да хитруваш, да се репчиш, каквито и щуротии да правиш, животът си отива, – казва Чеховият герой. – Кога хвръкнаха тези 68 години? Бутилката е допита, останала е само утайка на дъното… И сега уважаемата Смърт се задава и ще се пресегне с мършава ръка към твоето лято. Вярата, младостта, пламъкът, любовта, жените… къде отидоха?“. Василий Светловидов осъзнава, че е твърде стар дори за роля от свитата на Фортинбрас, стар и сам „като вятър в полето“.

„Няма никакво свято изкуство“, признава горчиво актьорът. Но Куркински не е съгласен: „Актьорът играе винаги. Дори когато е сам. Той няма живот извън играта. А когато го разбере, приема това за нова роля“.

Marius8-b

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС