VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Куркински в „засукания свят“ на Хайтов (видео)

Случайно стигнах до 50, рано ми е да празнувам, казва актьорът

Мариус Куркински в кадър от новия си филм „Засукан свят“. Снимка: Стопкадър от видеото - Куркински в „засукания свят“ на Хайтов (видео)

Мариус Куркински в кадър от новия си филм „Засукан свят“. Снимка: Стопкадър от видеото

В „Засукан свят” – филмът, с който ще започне „Киномания” на 14 ноември тази година, Мариус Куркински се завръща в добре познатия му свят на Николай Хайтов. Този свят е добре познат и на българския зрител, само по сюжети от сборника „Диви разкази” са заснети десетина филма – без да броим тв сериала „Капитан Петко войвода”. Но от вече близо 20 години Хайтов го няма, а според един известен наш режисьор, „без Хайтов българското кино се разхайти”.

Мариус Куркински обаче си има друга причина да посегне към вече заснетия веднъж от него сюжет в моноспектакъла му „Сътресение” (заедно с едноименния разказ и „Страх”). В момента Куркински играе в друг спектакъл по Хайтов – „Черното пиле”.

„Не съм го планирал така, но явно вече сме свързани по един или друг начин с този автор – сподели днес пред журналисти актьорът. – Аз съм изпълнил този разказ в спектакъла „Сътресение” над 120 пъти пред публика, и винаги го преоткривах, но чрез словото – той е написан от първо лице. И когато правех мишунг на тв варианта, за първи път чух текста отстрани, без да го играя – си казах, че е добре да го превърна във визия, в действие, в картини и светлина, в образи… И още тогава започнах да виждам картините.“

Мариус Куркински споделил тази случка с Емил Бонев, съмишленик на представленията по Хайтов, като директор на Пловдивския театър по онова време – и след два месеца Бонев му донесъл сценарий.

Америка за България

Оператор и продуцент на „Засукан свят“ е Иван Тонев. Освен Куркински, във филма участват още Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов, София Бобчева и Димитър Рачков.

Вижте още: КИНОМАНИЯ 2019: „ФИЗИКА НА ТЪГАТА“ НА УШЕВ И „ЗАСУКАН СВЯТ“ НА КУРКИНСКИ

Героят в разказа на Хайтов е овчар с „крива глава” от „петите на баба си”, защото майка му „забременяла с него два месеца преди да се ожени за баща му”, с вечно кръвясали очи и „крива нога”, след почти фатална среща с мечка в гората. В ония зверски времена не му е никак лесно, непрекъснато го сполетяват беди, много от които се оказват за добро, но също и обратното – въобще, живее в „засукан свят”

Към този сюжет Куркински е добавил и още една несъществуваща в разказа линия, за която не иска да говори преди публиката да е видяла филма.

Актьорът,който тази година през октомври навършва 50, не смята, че тази годишнина е кой знае постижение:

„Стана наистина случайно. Животът се живее, той се учи. На мен ми е рано да празнувам. Като гледам назад, в творчески план може би съм постигнал нещо. Стоя с цялата си същност зад много неща – спектакли, филми… Но в личен план не мога да бъда доволен от себе си, за да празнувам спокойно рождения си ден. Предстои ми още повече усъвършенстване и работа върху това какъв човек съм и върху отношенията с близките ми. Това са много важни неща, за съжаление съм ги пренебрегвал – заради професията, заради гордостта, заради суетите“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg