Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кушии и култура през уикенда

Ръченица, спектакли и базар на винилови плочи

На 28 февруари празнуваме Тодоровден. В столичния кв. "Бенковски" организират конно състезание. - Кушии и култура през уикенда

На 28 февруари празнуваме Тодоровден. В столичния кв. "Бенковски" организират конно състезание.

Началото на поредицата от почивни дни е вече факт. София е празна, но въпреки дефицита от културни събития „Площад Славейков“ подбра някои от по-интересните събития, които заслужават да бъдат посетени през уикенда.

Тодоровден в квартал „Бенковски“

todorovden

Софиянци могат да наблюдават кушия на Тодоровден в квартал „Бенковски“ сутринта на 28 февруари. В 10 ч. ще има тържествено шествие с коне, половин час по-късно на местния стадион ще се проведат традиционните конни състезания и демонстрации, в които ще участва и Конният ескадрон към СДВР.

Жива скулптура и Destructive Creation

Destructive-a

Eдно от безспорно любопитните и непредсказуеми събития за уикенда – на 28 февруари срещу 10 лв. влизаме във Фабрика 126 (в непосредствена близост до Метростанция „Мария Луиза“, малко преди надлез „Надежда“) за втория Bulgarian Mixed Arts – коктейл от винили, изложби, пърформанс, музика, „жива скулптура“ и мащабна инсталация на Destructive Creation – хората, които превърнаха една от скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия в комикс.

„Ние, врабчетата“ в Кукления театър

Nie vrabchetata

„Ние, врабчетата“ по Йордан Радичков играят от 16, 30 часа в Столичния Куклен театър–Салон „Гурко“, на режисьора Катя Петрова с участието на Дорияна Гълъбова, Мариета Петрова, Иван Христов, Мая Бежанска, Румен Гаванозов, Румен Угрински, Станимир Гъмов.

Танцът на Хънтингтън

huntingten

Българска Хънтингтън Асоциация кани на първата източноевропейска премиера на документалният филм Huntington’s dance на 28 февруари от 14 ч. във филмотечно кино Одеон. След края на прожекцията ще има възможност за дискусия.

Маршрутка на сцената

ovanes-a

„Колеги“ се нарича новият авторски спектакъл на тандема Ованес Торосян и Петко Венелинов „Колеги“. Двамата ще го покажат на 28 февруари в камерната зала на Младежкия театър „Николай Бинев“ от 19 ч. Близо пет години преди да стигнат до сцената, героите се раждат във въображението на Торосян и Венелинов, които ги развиват с времето (даже превръщат „колегите“ в част от личната си комуникация) преди да сглобят историята им в спектакъл. Срещаме ги в момент, когато по лошо стечение на обстоятелствата Митко (Торосян) и Спиро (Венелинов) губят работата си зад волана и изпадат в депресия. Възможно ли е животът им да се промени коренно и през каква трансформация ще преминат? Качваме се в маршрутката и потегляме с тях…

Акварелна среща с женското тяло

ikar-a

Експозиция „Образи“ е наредила младата Евгения Ботева в столичната галерия „Икар“. Изложбата включва колажи, акварели на женски фигури, които грабват с динамиката и цветовете си. Името на галерията вдъхновява художничката да изследва метафоричната връзка между хората и птиците.

Ръченица за ентусиасти

tanci-a

Концерт-надиграване по ръченица организират на 1 март, неделя, Дом на културата „Искър“ и Български арт и фолклорен център Нестия“ от 10 ч. в Концертната зала на Дом на културата „Искър“. Дори да не играете вие, винаги можете да се порадвате на другите.

Базар за плочи

vinil-a
Любителите на винила могат да открият съкровища на базар за грамофонни плочи в неделя, 1 март, във Vintage Stereo на столичния бул. „Витоша“ от 12 до 17 ч. Музика, срещи и пазаруване.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС