Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кустурица в Москва: Не копирайте Холивуд!

В основите на американското кино лежат похвати на Айзенщайн, казва режисьорът

Емир Кустурица ще снима филм за военния конфликт между Русия и Украйна. - Кустурица в Москва: Не копирайте Холивуд!

Емир Кустурица ще снима филм за военния конфликт между Русия и Украйна.

Емир Кустурица иска да снима в Крим филм за военния конфликт между Русия и Украйна. Сърбинът обяви намеренията си в Москва, където беше специален гост на откриването на Национална кино школа „Мрежа“, създадена в подкрепа на младите режисьори и сценаристи.

„Искам да направя филм в Крим, който е много хубаво място за снимки. Темата за войната там също е много подходяща“, каза Кустурица.

Сръбският режисьор призова руските си колеги да не копират Холивуд, а да правят пропаганда на родината си и историческите й ценности. „За съжаление вашият кинопазар е запълнен с холивудски блокбъстъри за сметка на останалите филми“, констатира режисьорът на „Ъндърграунд“.

“Много е важно руските филми да бъдат свързани с руските културни традиции, да се опират на принципи, заложени миналия век, от велики режисьори като Айзенщайн, Пудовкин, Довженко. Те са допринесли много не само за руското, но и за световното кино“, каза Кустурица на учениците в школата.

Режисьорът добави, че в основите на холивудското кино, в това число и съвременното, лежат същите похвати, „които е използвал Айзенщайн в съветска Русия“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90