Квадрат 500 отваря врати с разрешение за климатици

Националната галерия с вход свободен на 24 май

В Квадрат 500 няма да има ограничение в броя на присъстващите, от институцията разчитат на разумната преценка на всеки посетител. Снимка: Площад Славейков - Квадрат 500 отваря врати с разрешение за климатици

В Квадрат 500 няма да има ограничение в броя на присъстващите, от институцията разчитат на разумната преценка на всеки посетител. Снимка: Площад Славейков

Националната галерия отвори врати на 14 май, но Квадрат 500 остана затворен поради невъзможността да работи без климатична система. От днес обаче и Квадратът ще посреща ценители. Централната климатизация, необходима за съхранението на произведенията на изкуството в сградата, не е спряна, но работата на галерията се възобновява след съответните разрешения от РЗИ-София и здравното министерство, съобщи пред „Площад Славейков“ Весела Радоева, говорител на институцията.

По изключение, на 24 май, когато Националната галерия обикновено спазва политиката си да почива на официални празници, достъпът до постоянните експозиции на галерия Двореца и Квадрат 500 ще бъде свободен. Същото важи и за Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, Музея на социалистическото изкуство и Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

При посещение в Квадрат 500 трябва да се спазват действащите мерки за ограничаване на заразата – всеки посетител трябва да носи лични предпазни средства. На касата се обслужва само по един посетител. Тук не важи еднопосочното движение, въведено от повечето други институции, които отвориха врати през последните дни – организирането на движението по този начин е невъзможно както заради спецификите на самата сграда, така и заради разположението на постоянната колекция, обясняват от галерията. Остава в сила изискването за социална дистанция между гостите на Квадрат 500. Големи групи няма да бъдат допускани заедно. Няма ограничение в броя на присъстващите, защото от институцията не очакват наплив и разчитат на разумната преценка на всеки посетител.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах