Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Кварто“ свири Барток, вдъхновен от Сигети и Гудман

Ще прозвучи творба, която интерпретира българска фолклорна мелодия

Иван Пенчев (цигулка), проф. Димо Димов (пиано) и Атанас Илиев (кларинет) ще изпълнят "Контрасти" на Бела Барток на 31 януари. - „Кварто“ свири Барток, вдъхновен от Сигети и Гудман

Иван Пенчев (цигулка), проф. Димо Димов (пиано) и Атанас Илиев (кларинет) ще изпълнят "Контрасти" на Бела Барток на 31 януари.

Ценителите на съвременната музика имат повод да чуят едно от най-интересните произведения на Бела Барток в концертната зала „България“. Там на 31 януари камерната формация „Кварто“ в състав Иван Пенчев (цигулка), проф. Димо Димов (пиано) и Атанас Илиев (кларинет) ще изпълни „Контрасти“, творба в три части, която Барток създава, вдъхновен от приятелите си цигуларя Йозеф Сигети и кларинетиста Бени Гудман. 

По поръчка на Сигети композиторът първо пише 10-минутна „Рапсодия”, която е изпълнена в „Карнеги хол” през 1939 г. По-късно добавя и средната бавна част и следващата година удължената пиеса е изпълнена премиерно в същата зала. В „Контрасти” лесно ще различите унгарски и румънски песни, както и ритмите на българския фолклор в последната част.

Творбата на Барток е записана от Димов, Пенчев и Илиев за Златния фонд на Българското национално радио през 2008 г. Публиката познава изпълненията им и от десетки концерти със сонатите на Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс, Константин Илиев…

Бела Барток е един от най-значимите композитори на 20 век. Известно за него е, че е бил в плен на фолклорната музика. Пътувайки през Унгария, Румъния, Словакия, Трансилвания, България, Близкия изток, той събира около 10 000 народни песни.

http://youtu.be/roYcrpSU9lM

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg