Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ла Скала кани млад руски диригент вместо Валери Гергиев

Оперният театър не иска да дискриминира никого заради национална принадлежност

28-годишният руски диригент Тимур Зангиев, заслужил артист на Република Северна Осетия, е диригент на Московския академичен музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“. Снимка: Дмитри Рожков/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Ла Скала кани млад руски диригент вместо Валери Гергиев

28-годишният руски диригент Тимур Зангиев, заслужил артист на Република Северна Осетия, е диригент на Московския академичен музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко“. Снимка: Дмитри Рожков/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

Младият руски диригент Тимур Зангиев ще излезе вместо Валери Гергиев на диригентския пулт в спектаклите на „Дама Пика“, съобщиха от Ла Скала. Управляващият директор на италианския оперен театър Доминик Майер вече е уведомил Гергиев за решението.

На 24 февруари, след инвазията на Русия в Украйна, ръководството на Ла Скала изпрати писмо до Гергиев с настояване да заеме позиция в полза на мирното разрешаване на конфликта „в съответствие с италианската конституция“. До момента няма отговор от диригента и директор на Мариинския театър.

Междувременно сопраното Анна Нетребко се отказа от участие в представлението на „Адриана Лекуврьор“, което трябваше да се състои в Ла Скала на 9 март. Тя обясни решението си с намерение временно да прекрати професионалната си дейност. Съпругът ѝ Юсиф Айвазов обаче ще изпълни своята партия в същия оперен спектакъл.

„Този момент е тежък за всички. Решително осъждаме военните действия, но се отнасяме особено внимателно и към това да не дискриминираме никого въз основа на националната му принадлежност“, се казва в изявлението на Ла Скала.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg