POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Ла Скала“ отвори за публика на живо

Програмата на миланския оперен театър за лятото е запълнена повече със симфонични концерти

Концертът в „Ла Скала“ на 11 май, когато маестро Рикардо Мути дирижира оркестъра на Виенската филхармония. Музикантите са разположени на партера, публиката е в ложите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Ла Скала“ отвори за публика на живо

Концертът в „Ла Скала“ на 11 май, когато маестро Рикардо Мути дирижира оркестъра на Виенската филхармония. Музикантите са разположени на партера, публиката е в ложите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два мащабни концерта белязаха отварянето на „Ла Скала“ в Милано след няколко месеца излъчвания в онлайн формат. На 10 май главният диригент на оперния театър Рикардо Шайи даде началото на отворения сезон пред 500 зрители със симфоничен концерт и с участието на норвежкото сопрано Лизe Давидсен, съобщава агенция АНСА.

Концертът на 10 май бе юбилеен в чест на 75-годишнината от откриването на „Ла Скала“ след края на Втората световна война. На тази дата тогава на диригентския пулт е стоял Артуро Тосканини.

На 11 май пред допустимите 500 зрители излезе маестро Рикардо Мути, а оркестърът бе Виенската филхармония. Изпълнени бяха произведения на Менделсон, Шуман и Брамс.

В предстоящата програма на оперния театър са предвидени повече симфонични концерти заради по-малката опасност от заразяване на участниците.

Заради пандемичните ограничения оперният театър в Милано бе затворен за публика повече от 200 дни. От септември досега е имало 80 представления, излъчвани онлайн. „Ла Скала“ беше една от първите институции, затворили миналата година след началото на пандемията. През лятото за кратко музикантите изнесоха няколко концерта пред публика, но през октомври операта затвори отново заради втората вълна на коронавируса.

В Римската опера ситуацията е почти същата след края на летния сезон, проведен на открито на специална сцена на арената на Циркус Максимус. По време на затварянето си театърът подготви няколко спектакъла в нов формат. На сцената на операта бяха заснети няколко оперни филма, излъчени онлайн. През лятото на 2021 г. ще заработи отново сцената на Циркус Максимус, където ще бъдат изнесени спектакли, отложени от миналата година.

Публиката в Италия е в очакване да бъде отменен вечерният час в страната, който в момента е 22 ч., за да влязат театрите в обичайния си ритъм.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg