Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ладия, погребана насред пустинята

Хранилището за фараонската лодка - на 14 км от река Нил

Учените смятат, че обичаят ладията да бъде погребвана в непосредствена близост със самото мумифицирано тяло на обожествения владетел, вече не е спазван по времето на фараона Сенвосерет.  - Ладия, погребана насред пустинята

Учените смятат, че обичаят ладията да бъде погребвана в непосредствена близост със самото мумифицирано тяло на обожествения владетел, вече не е спазван по времето на фараона Сенвосерет.

Археологът от Пенсилванския университет Джоузеф Уегнър и негови колеги са открили в египетската пустиня ладия, част от погребалния инвентар на фараона Сенвосерет III, царувал около 1850 г. пр. Хр.

Екипът на Уегнър попада на няколко каменни структури по време на рутинни разкопки в дреноегипетския град Абидос, разказва „Гардиън“. Учените успяват да разберат, че най-вероятно става дума за царското погребение, за което още от 2014-а се предполага, че може да бъде открито на това място. Вместо това, в самата пустиня, те попадат на засводена постройка.

„Решихме, че това може да е началото на разкриването на царска гробница – казва Уегнър, хоноруван преподавател по египетска археология в Департамента по близкоизточни езици и цивилизации към Факултета за изкуства и науки и асоцииран куратор в музея на Пенсилванския университет. – Открихме обаче, че това изобщо не е погребение, а подземно хранилище за царската ладия.”

В камерата на постройката екипът попада на добре запазени дъски, някога част от лодка, представлявала част от погребалната процесия на фараона Сенвосерет III. Открити са също 150 керамични съда и близо 120 рисунки на лодки по стените на помещението.

„Първоначално тук вероятно е имало хиляди рисунки на лодки – казва Уегнър. – Изображенията са необикновени, по тях има много детайли, указващи формата на корпусите, структурата на речните съдове, такива с мачти, с гребци и обикновени салове.”

Част от изненадата на изследователите идва от местоположението на откритието. Ладията е открита на около 800 метра извън наводняваните от Нил зони и на 14 км от самата река, което означава, че погребалният съд на владетеля се е движил не само по напоителните канали, но е пренесен дотук и по суша.

Сенвосерет III е издигнал много фалшиви гробници за объркване на мародерите, познати още в древността, така че не е сигурно дали е погребан в пирамидата си в Горен Египет, или в абидоската си гробница. Разкриването на погребалната му ладия може би сочи, че царят на Двете земи все пак е бил наистина положен в Абидос.

Абидоската гробница е една от най-впечатляващите в Египет. Дълга е около 150 м, изрязана е в скалите и е облицована с големи дялани блокове. Ладията със сигурност увеличава вероятността владетелят да се намира някъде наблизо.

Уегнър смята, че обичаят ладията да бъде погребвана в непосредствена близост със самото мумифицирано тяло на обожествения владетел, вече не е спазван по времето на Сенвосерет. Той се надява допълнителни разкопки в Абидос, включително на все още неразкритите камери с церемониален инвентар, да дадат още информация. Работата на екипа от Пенсилванския университет ще продължи през 2017 г.

„Археологията често зависи от събирането на незначителни късчета информация. Може и да научим нещо от дървените фрагменти – например размера и дизайна на ладията – обяснява Уегнър. – Искам да отворя постройката още веднъж и систематично да разкрия всичко от по-долните нива, за да придобия представа за размера на плавателния съд.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах