Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лафчето на честната изповед в Театър „София“

Дебютната пиеса на младия драматург Кирил Буховски „Ние сме вечни“ с премиера наесен

 Проф. Васил Стефанов (третият от дясно на ляво) пожелава на добър час на драматурга Кирил Буховски (до него).  - Лафчето на честната изповед в Театър „София“

Проф. Васил Стефанов (третият от дясно на ляво) пожелава на добър час на драматурга Кирил Буховски (до него).

Ние сме вечни! Това не с гордост, а с болка и достойнство прокламира със заглавието и посланието си новият спектакъл на Театър „София“ по едноименната пиеса на младия драматург Кирил Буховски. Режисьор е Василена Радева, а в ролите на 19-годишни младежи, прекрачващи прага към зрелостта, влизат Мартин Гяуров, Дария Симеонова, Симона Халачева, Антон Григоров, Боян Арсов, Лора Мутишева и др. Ще ги видим премиерно в началото на следващия сезон.

Кирил Буховски е победителят в третия конкурс за драматургичен текст, организиран от театъра, преди него пиесите си видяха реализирани Райко Байчев и Оля Стоянова. С „Ние сме вечни“ той не просто е впечатлил журито, но и го е накарал единодушно да го избере за най-добрия. „Това е откритието на този конкурс“, каза пред журналисти председателят проф. Васил Стефанов.

„Много особена изповед, много честна. Далеч съм от това поколение, но тя казва много верни неща за него, казва „ние сме вечни“ без гордост, а с болка и достойнство“, заяви той за пиесата и я определи като „емблематично произведение за най-новата българска драматургия“.

Режисьорката заяви, че пиесата не казва нищо ново и не е опит за оригиналност. На тази провокация, както бе определена по-късно от самата Радева, проф. Стефанов възропта: „Не може една добра пиеса да не казва нещо ново. Все едно да се роди дете и да кажете – е, нищо ново. Става дума за една качествена пиеса, няма защо да го усукваме“.

„Написал съм пиесата по начин, който самият бих гледал на сцена“, казва драматургът Кирил Буховски.

„Написал съм пиесата по начин, който самият бих гледал на сцена“, казва драматургът Кирил Буховски.

Според Радева пиесата демонстрира естественост, показва как са вплетени многото вълнуващи теми в живота – „на пръв поглед чуваме неглижиран език, едно лафче, казано на жаргонен език“, но зад него е прикрита изповедалност. Режисьорката определи текста като предизвикателен – защото може да е както обикновен като водна повърхност, така и от него да изплуват бълбукащи страсти. „Ние обаче не искаме да покажем едни абстрактни 19-годишни хора“, заяви тя.

Самият драматург, едва 25-годишният Кирил Буховски, добави, че пиесата му действително няма претенции и я определи като личен начин за изследване и осъзнаване на нещата, през които е минал. „Написал съм пиесата по начин, който самият бих гледал на сцена“, обясни той и я характеризира с три думи – проста, искрена, непретенциозна.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен