Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Лайбах“ със спектакъл, създаден специално за Античния театър

Авангардната група ще работи с Оркестъра и Хора на Пловдивската опера

„Лайбах“ преди концерта им в Пхенян, Северна Корея, през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Лайбах“ със спектакъл, създаден специално за Античния театър

„Лайбах“ преди концерта им в Пхенян, Северна Корея, през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словенската група „Лайбах“ пристига у нас през септември, за да представи концептуален спектакъл, създаден спeциално за Античния театър в Пловдив. Музикантите ще адаптират и преобразят сцената на 18 септември с мапинг шоу, съобразено с архитектурата на историческата забележителност. На „Лайбах“ ще партнират Оркестърът и Хорът на Държавна опера Пловдив.

Събитието не е част от турне и се осъществява ексклузивно само в Античния театър. Гостуването им е не толкова концерт, колкото приобщаване на едно историческо пространство в мултидисциплинарен стил с практики от популярната до високата култура – от класическо и авангардно до социалистически реализъм и поп арт, отбелязват организаторите от Blue Hills Events.

„Лайбах“ са словенска група, популярна със своето индъстриал, електронно, неокласическо даркуейв звучене. Сформирана в миньорски град в бивша Югославия, групата заимства името си от името на Любляна по времето на Третия райх. Още в началото групата е изправена пред множество забрани и цензура, най-вече заради пародийните елементи от тоталитаризма, национализма и милитаризма в концепциите си. След независимостта на Словения, страната превръща групата в културна емблема и промотира изявите им със Словенския симфоничен оркестър. Самите членове на групата, които и до днес живеят в Любляна, се самопровъзгласяват за „инженери на човешката душа“.

По време на 40-годишната си кариера „Лайбах“ са издали почти 40 албума, по-голямата част от тях през британския независим лейбъл „MuteRecords“. Работили са с „Депешмод“, Ник Кейв, „Крафтверк“ и др.

През август 2015 г. „Лайбах“ стават една от първите западни групи, допуснати до сцената в Северна Корея. Събитието и цялото посещение в тоталитарната страна е документирано във филма „Liberation Day“ (Денят на освобождението).

Това не е първо гостуване на групата в България, предишните им участия са предимно в нощни клубове в София.

Билетите за концерта през септември – на цени от 60 до 80 лв. – са вече в продажба.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90