Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Археологическа или строителна площадка? (снимки)

Ларгото, Ден 2 след обещанието да падат зидове

Както е тръгнала височината на римските зидове, скоро някой ще трябва да открие и античен асансьор. Снимка: Авторът - Археологическа или строителна площадка? (снимки)

Както е тръгнала височината на римските зидове, скоро някой ще трябва да открие и античен асансьор. Снимка: Авторът

Имаме добри новини! Кофражите за арките на арх. Юлий Фърков са изчезнали. А сега лошите: В края на втория ден след второто обещание (от Министерството на културата) да падат зидове, не се забелязва нито един паднал зид – даже напротив, обектът сякаш се готви за многоетажно строителство. Към края на работния ден в южната част на античния комплекс, където главаната атракция са кокетно варосаните в стил „балкантуристически фолклор“ зидчета и плочници с вградени лампички, обещаното замразяване май вече е настъпило. Там всичко изглежда чисто, пусто.

Обаче в северната половина (от централния вход на ЦУМ до джамията) е далеч по-горещо. Там строителните дейности врят и кипят с бригадирски ентусиазъм, с какъвто може би не е строен и Димитровград. Успяхме да преброим над 20 палети с тухли и плочки и може би още толкова с торби вар и цимент. В последните минути на работното време няколко десетки работници пълнеха и изсипваха на различни места из обекта колички с инертни материали. Който не знае, че това е археологически обект, ще помисли, че е строителна площадка.

Ако в скоро време не настъпят промени – и то не само обещаните, единствената полза от обекта ще бъде учебната. Тук учителите по история ще могат да пускат класовете си със задачата да открият автентична антична тухла или камък. Но само някой бъдещ Божидар Димитров, проф. Овчаров или нов, български Индиана Джоунс ще успее.

image

image

image

image

image

image

image

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90