Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Латино жега в ноемврийски концерт на радиосимфониците

Тромпетистът от „Концертгебау“ Мирослав Петков ще изпълни соло от „Рапсодия в синьо“

Мирослав Петков (вляво) и диригентът Марк Кадин. Снимки: Радиосимфоничен оркестър на БНР - Латино жега в ноемврийски концерт на радиосимфониците

Мирослав Петков (вляво) и диригентът Марк Кадин. Снимки: Радиосимфоничен оркестър на БНР

Музикално пътуване до кътчета по света с по-благосклонен в момента климат предлагат с предстоящия си концерт радиосимфониците. На 5 ноември оркестърът на БНР ще излезе на сцената на Зала „България“ за пътешествие „Из новия свят“ с произведения от Гершуин и музика за Чаплин. Диригент на концерта ще бъде Марк Кадин.

Есенната софийска меланхолия ще бъде нарушена от темперамента на кино-симфонията „Бикът на покрива“ – творба на френския композитор Дариус Мийо, писана от него с надеждата Чаплин да я включи в някой от бъдещите си филми. Това не се случва, но пък Жан Кокто използва музиката за свой абсурдистки спектакъл. Вдъхновението за „Бикът“ идва от Бразилия, където Мийо прекарва няколко години на служба във френското посолство. В основата на творбата са бразилските танци и португалското фадо, а нейната важност е историческа –  след нея Париж узнава за самбата и европейската музика се обогатява с нови ритми.

Две творби на Гершуин, отново в същата темпераментна стилистика, са заложени в програмата за 5 ноември – „Кубинска увертюра“ и „Рапсодия в синьо“. Първото произведение представлява калейдоскоп от музикални импресии от Хавана, където Гершуин е на почивка през 1932 г. А „Рапсодия в синьо“, може би най-известната му творба, се ражда почти случайно и е написана в екстремно кратък срок. Произведението е поръчано като експеримент през 1924 г. от Пол Уайтман, ръководител на прочут джаз състав. Гершуин имал за задача да направи опит за създаването на нов музикален стил, съчетаващ класическа музика и джазови елементи. Няколко седмици по-късно рапсодията вече е факт. Произведението предизвиква сензация в музикалните кръгове и след премиерата му нейният 25-годишен автор се събужда знаменит. Днес тя се изпълнява с еднакъв успех и от класически, и от джаз музиканти.

Рапсодията, написана в оригинал за две пиана, ще звучи в Зала „България“ в транскрипция за тромпет и оркестър. Солист е Мирослав Петков, първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, лауреат на редица международни конкурси и професор по тромпет в Амстердамската консерватория.

Оркестърът готви и една премиера – българската публика за първи път ще слуша „Легенда за Милиано“ от Артуро Маркес, един от най-известните съвременни мексикански композитори.

Зрители ще се допускат само след представяне на валиден „зелен сертификат“, припомнят от оркестъра на БНР.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах