Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Латвия сваля своя „Паметник на съветската армия”

За денонощие бяха събрани дарения в рaзмер нa 193 хиляди евро за демонтaжa му

Пaметникът нa съветскaтa aрмия в Ригa, Лaтвия. Снимкa: Уикипедия - Латвия сваля своя „Паметник на съветската армия”

Пaметникът нa съветскaтa aрмия в Ригa, Лaтвия. Снимкa: Уикипедия

Лайтвийският сейм прие законодателна промяна, за да бъдат премахнати юридическите прегради за демонтаж на паметник на съветската армия в Рига, съобщава информационна агенция LETA.

От 16 май според новия закон спира да действа съглашението, подписано между Латвия и Руската федерация от 1994 г., с което латвийската държава се задължава да съхранява неприкосновеността на мемориалните съоръжения. (Подобен договор е подписан през 1992 г. от България при среща между президента Желю Желев и Борис Елцин – бел. ред.)

Властите на Латвия суспендират закона до прекратяване на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна, пълното извеждане на руските войски от украинските територии и възмездяването на загубите.

Паметникът в Рига, когото местните наричат „стълба на окупацията“, ще бъде свален „колкото може по-скоро“ след ратификацията на законодателните промени в латвийската Дума.

Започнало е и набиране на средства за демонтажа на паметника, за денонощие 10 хиляди латвийци са дарили 193 хиляди евро за целта.

Заместник-председателят на международния комитет на Съвета на федерациите в Русия Владимир Джабаров е заявил пред журналисти, че в случай на демонтаж на паметника в Рига, той трябва да бъде занесен в Русия. Руският сенатор обаче смята, че Латвия може да не позволи това, цитира думите му „Комсомолска правда“.

Мемориалният комплекс в Парка на победата в Рига е бил построен през 1985 г. от бронз, гранит и бетон. Височината му достига 79 метра. Посветен е на освобождението на Латвия от хитлеровите войски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах