POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лъвът от Войнишкия мемориал на мястото на паметника пред НДК

Скулптурата със Санстефанска България ще бъде възстановена на автентичната си позиция

Лъвът от паметника в гръб. Снимка: Стара София - Лъвът от Войнишкия мемориал на мястото на паметника пред НДК

Лъвът от паметника в гръб. Снимка: Стара София

Лъвът в центъра на разрушения войнишки мемоариал пред днешното НДК да бъде върнат на старото си място – за това ще се бори столичната управа при възстановяването на паметника на I и VI пехотен полк. На пресконференция кметът Йорданка Фандъкова заяви, че веднага след демонтажа на „1300 години България“ и обезопасяването на мястото ще се опитат да върнат там скулптурата на лъва.

В момента фигурата, която държи под лявата си лапа карта на Санстефанска България, се намира пред централния вход на Военно-историческия музей. Тя е там след премахването на Войнишкия мемориал в края на 70-те, за да се издигне на негово място монументът „1300 години България“ на Валентин Старчев.

В момента лъвът се намира във Военно-историческия музей.

Някогашният мемориал е открит от Борис III и официално е известен като „Паметник на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. от Първи и Шести софийски полкове“. Първоначалният вид са три стени (в П-образна форма) с декоративна колонада и монтирани върху тях плочи с имена на загиналите във войните.

Размерите са внушителни – 21 метра ширина и 11 м височина на всяка от стените. А пред централното от съоръженията се издигал гигантски лъв, чиято дясна лапа е положена върху картата на Санстефанска България. Именно този лъв сега Общината ще се бори да върне отново там.

Така е изглеждал някога Войнишкият мемориал. Снимка: Изгубената България

Пред журналистите Фандъкова обясни, че вече е разговаряла с министъра на отбраната, изпратено е и официално писмо.

„Надявам се да получим тяхната подкрепа, за да върнем на мястото този важен елемент, пред който са поставяни венци и цветя в знак на почит към загиналите“, посочи Фандъкова, цитирана от агенция „Фокус“.

Освен лъвът, ще бъде направен опит за възстановяване и на целия комплекс. Конкурс за това вече е бил проведен, но никой от кандидатите не е събрал достатъчно брой точки, затова предстои нов, заяви зам.-кметът Тодор Чобанов. Избраният там проект ще премине през обществени обсъждания и разглеждане от художествения съвет на Столична община. Чобанов заяви още, че това ще е разликата с годините, когато е било взето грешното решение за разрушаването на войнишкия мемориал.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС