Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лъвът се завърна (снимки)

Лъвската статуя бе докарана пред НДК с камион. Снимки: Емил Георгиев, Веселин Боришев, Клуб Z - Лъвът се завърна (снимки)

Лъвската статуя бе докарана пред НДК с камион. Снимки: Емил Георгиев, Веселин Боришев, Клуб Z

Лъвът – пазител на паметта на загиналите български воини от Първи и Шести софийски полкове – се завърна след почти 40 години „изгнание“. Статуята, дело на скулптора Михаил Михайлов, е първият оцелял елемент от стария Военен мемориал, възстановен пред НДК.

Лъвската фигура бе докарана в центъра на София в четвъртък сутринта с камион по „Патриарха“. Пред НДК тя бе посрещната от почетна рота репортери. В градинката вече го очакваше кранът, с който лъвът бе възкачен на гранитния постамент. Средата, в която бе поставен лъвът, пресъздава същото малко възвишение, оградено с железен парапет, от преди демонтирането му. Единствено гранитният постамент е по-висок от първоначалния.

Официалното откриване на паметника ще бъде в събота.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС