Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Везувий превръща в стъкло мозъка на една от жертвите

Първата по рода си находка от разкопките в Херкулан

Високата температура е изпарила телесните мазнини и е втвърдила мозъчната тъкан. Снимка: Д-р Пиер Паоло Петроне/New England Journal of Medicine - Везувий превръща в стъкло мозъка на една от жертвите

Високата температура е изпарила телесните мазнини и е втвърдила мозъчната тъкан. Снимка: Д-р Пиер Паоло Петроне/New England Journal of Medicine

Когато вулканът Везувий изригва през 79 г., щетите за близките населени места – и най-вече за античните градове Помпей и Херкулан – са катастрофални. Ново откритие обаче доказва, че последствията за човешкото тяло са дори още по-страшни – мозъкът на една от жертвите се е превърнал в стъкло. Случаят е описан в списание „New England Journal of Medicine“.

Сред останките на Херкулан археолозите откриват бляскав, твърд материал в черепа на скелет. Предположенията им се оказват верни – това е мозъчна тъкан, трансформирана от горещината. Находката е забележителна – мозъчната тъкан рядко се запазва заради бързото ѝ разложение, а там, където са открити следи от нея, обикновено се е превърнала в субстанция, подобна на сапун, отбелязва „Гардиън“.

До днес глазирани останки от мозък не са откривани“, коментира антропологът д-р Пиер Паоло Петроне от Неаполския университет „Федерико Втори“, един от авторите на изследването.

Мозъкът принадлежал на мъж на около 25 години, открит през 60-те години в дървено легло под купчина вулканична пепел. Предвид позата на тялото, най-вероятно е спял, когато е бил връхлетян от бедствието. Сградата, в която са открити останките му, е била построена в чест на бившия император Августин и се предполага, че мъжът е изпълнявал ролята на уредник.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Забелязах нещо блестящо във вътрешността на черепа – разказва д-р Петроне пред „Гардиън“. – Материалът е запазен изцяло в черепа на жертвата, тоест нямаше какво друго да бъде, освен глазирани останки от мозъка му.

За да докажат теорията си, Петроне и екипът му изследват необичайния материал – в него откриват протеини, характерни за мозъчната тъкан, които досега не са откривани в пепелта наоколо или на друго място в града. Учените изтъкват, че все пак подобен състав може да има всякаква тъкан с органичен произход, но досега не е съобщавано за подобна находка.

Анализ на дървен материал от разкопките показва, че при изригването на вулкана температурата е достигнала 520 градуса по Целзий.

Това предполага екстремна горещина, която е успяла да възпламени телесната мазнина и да изпари меките тъкани. Последвал е рязък спад в температурата“, разяснява Петроне.

Екипът събира и други доказателства – черепът и други кости на жертвата от Херкулан са експлодирали и са овъглени, но други кости – подобно на парчета дървен материал – също са започнали да се глазират.

В областта на гръдната кост на мъжа е намерена полутечна маса – вероятно трансформирана от белите дробове и други органи. Това откритие, коментират изследователите, отговаря на описания на останки от жертви на бомбардировките в Дрезден, за чиито тела се казва, че са били намерени под формата на смесица от кости и субстанция, подобна на желе.

Стъкленият мозък е най-новото откритие от поредицата находки на Петроне и колегите му. Изследвайки човешки останки в Херкулан през изминалите години, той предполага, че високата температура е изпарила телесните течности на жертвите, скрили се във водохранилище, и е довела до експлозия на черепите им. Въпреки това сред останките не са намирани втвърдени мозъчни фрагменти, което означава, че в храма на Августин условията са били различни.

Последното изригване на Везувий е през март 1944 г.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах