Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лавина от обвинения в сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн

Оправдава го единствено модната дизайнерка Дона Карън - според нея жените са си го просели

Актрисите Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли, Ашли Джъд и Азия Ардженто, обвинили продуцента Харви Уайнстийн в сексуален тормоз. - Лавина от обвинения в сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн

Актрисите Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли, Ашли Джъд и Азия Ардженто, обвинили продуцента Харви Уайнстийн в сексуален тормоз.

Мат Деймън най-накрая проговори срещу Харви Уайнстийн, прочутия продуцент, обвинен в сексуален тормоз от няколко актриси и свои служителки, сред тях Гуинет Полтроу (играла с Деймън в „Талантливият мистър Рипли“), Анджелина Джоли (участвала с Деймън в „Добрият пастир“).

В интервю за „Дедлайн“ Деймън осъди поведението на Уайнстийн и заяви, че не е знаел за действията му.

„Знаем, че по света стават такива неща – каза Деймън пред „Дедлайн“. – Направил съм пет или шест филма с Харви. Не съм виждал нищо подобно. Сега много актьори излизат и казват, че всички сме знаели. Това не е вярно. Този тип хищничество се случва зад затворени врати и извън общественото внимание. Ако някога Харви се бе опитал да се държи по този начин в мое присъствие, щях да го спра. Сега ще си отварям очите на четири за подобен тип поведение. Защото знаем, че това се случва. Чувствам се ужасно заради тези жени и е чудесно, че те имат невероятната смелост да се изправят срещу това.“

Уайнстийн е помогнал за началото на кариерите на Деймън и Бен Афлек в средата на 90-те, той е и изпълнителен продуцент на „Добрият Уил Хънтинг“ (Афлек също осъди поведението на Уейнстейн, като заяви, че е „натъжен и гневен, че човек, с когото съм работил, от позиция на силата е унижавал, тормозил сексуално и манипулирал много жени в продължение на десетки години”).

„Всички ние можем да почувстваме тази промяна, която е толкова необходима и закъсняла – добави Деймън. – Мъжете са огромна част от тази промяна, трябва да сме бдителни, да помогнем да защитим и да не крием проблема, защото имаме сестри, дъщери и майки. Такива неща не бива да се случват. Това е толкова гадно, че направо ми се повръща.“

Деймън бе критикуван, че си замълча веднага след обвиненията срещу Уайнстийн, отправени включително и от неговата партньорка в „Марсианецът“ Джесика Частейн. Роуз Макгоуън го нарече „безгръбначен печелбар, който си трае“. Потърсен за коментар, Деймън заяви:

Още преди да стана известен не приемах такова поведение. Но сега, като баща на четири дъщери, за мен това е вид сексуално хищничество, заради което не мога да спя през нощта. Това е големият страх за всички нас“.

Мат Деймън със съпругата си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независимо от миналите си отношения с Уайнстийн Деймън подчерта, че „тази история“ не е за него и насочи фокуса към жените и техните обвинения.

Това е историята на тези жени и преживяното от тях. Моите чувства по този повод едва ли заслужават особено внимание. Те са истинските жертви и те са проявили невероятна смелост. Надявам се, че това, което се случва сега, ще им помогне да се почувстват по-добре. За тях трябва да мислим сега”, каза Деймън.

След като „Ню Йорк Таймс“ публикува миналата седмица експлозивен материал, в който няколко жени обвиняват Уайнстийн в сексуален тормоз, „Ню Йоркър“ помести свое разследване, където още повече жени се включиха в обвиненията. Сред тях са Розана Аркет, Мира Сорвино и Азия Ардженто – актриса и режисьор, която твърди, че Уайнстийн я е принудил със сила да прави орален секс с него. Много от бившите сътруднички на Уайнстийн също го обвиняват, а актриси като Полтроу и Джоли потвърдиха, че те също са били сексуално тормозени от Уайнстийн. Автор на текста в „Ню Йоркър“ е репортерът от NBC Ронан Фароу, син на актрисата Миа Фароу, роден по време на брака й с Уди Алън, когото той периодично обвинява в сексуален тормоз срещу две от осиновените деца на майка му.

В изявление, предоставено на „Ню Йоркър“, говорителката на Уайнстийн, Сали Хофмайстър, заяви, че той отрича всички обвинения в сексуално насилие:

„Всички твърдения за секс без взаимно съгласие са неоспоримо отречени от господин Уайнстийн – казва Хофмайстър. – Г-н Уайнстийн освен това твърди, че никога не е предприемал каквито и да е действия за отмъщение срещу жените заради отказа им. Г-н Уайнстийн очевидно не може да отговаря на анонимни твърдения, но г-н Уайнстийн твърди, че  отношенията му с всички жени, които отправят обвинения срещу него, са били по взаимно съгласие. Г-н Уайнстийн е започнал да ходи на консултации, вслушва се в общественото мнение и се стреми да се промени. Той се надява, че ако постигне достатъчно напредък, ще му бъде даден втори шанс“.

Единствената защита за опозорилия се холивудски бос дойде от модната дизайнерка Дона Карън, съобщава „Дейли Мейл“. В интервю от червения килим преди връчването на филмовите награди CinéFashion, ден след уволнението му от собствената му компания 69-годишната модна икона на практика обвини жертвите му, че са си го търсели чрез предизвикателния си начин, по който са били облечени (съблечени):

„Мисля, че първо трябва да погледнем себе си. Очевидно е, че отношението към жените по света не е едно и също. Със сигурност в Хаити, където работя, в Африка, в развиващия се свят, на жените не им лесно – обясни модната дизайнерка. – По-трудно е да преценим какво е положението им тук, у нас, но нека помислим как се показваме в обществото? Как се презентираме като жени? Какво искаме? Към какво се стремим, излагайки цялата тази чувственост и сексуалност? На какво учим децата си с тези танци, роли и дрехи? Колко от себе си трябва да показват?“

Както се вижда на снимката, Дона Карън също не се облича много скромно. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дона Карън обяснява още, че в момента името на Харви Уайнстийн се е превърнало в символ, а тя познава човека и жена му – по думите й са чудесни хора, а той е направил и много хубави неща. И „ако се вгледаме в себе си, трябва да признаем, че вината не е само негова“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90