POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лъвовете бинтовани до 18 септември

Два от лъвовете чакат опаковани откриването на ремонтирания бул. "Мария Луиза". Снимки: Красимир Иванов - Лъвовете бинтовани до 18 септември

Два от лъвовете чакат опаковани откриването на ремонтирания бул. "Мария Луиза". Снимки: Красимир Иванов

Лъвовете ще бдят бинтовани на моста до пускането на трамвая по бул. „Мария Луиза“ в столицата, научи „Площад Славейков“. Това по план вероятно ще стане на 18 септември.

В момента два от зверовете, реставрирани в леярната на Марин Марков в квартал Требич, са се завърнали на местата си. Ще стоят опаковани до пускането на движението по булеварда. Другите им двама събратя са все още са „на ремонт“.

Бронзовите зверове тежат по 1 тон. Това е първата им „разходка“ из София 125 години след поставянето им на моста. Създадени са от австрийската фиpма „Ваагнер Биро“ по поръчка на братята Прошек, които вдигнали съоръжението над реката. Мостът е бил замислен като част от мемориала “Обесените за свободата”, а лъвовете трябвало да символизират четиримата софийски мъченици, обесени на 15 ноември 1877 г. като участници в Бунта на книжарите: Георги Стоицев Абаджиев, Стоян Недялков Табаков, Никола Крушкин-Чолака и Киро Спасов Геошев. По онова време това място било накрая на града.

Lion7-a

Lion3-a

Lion2

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90