Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Триумфът на Цанко Лавренов

300 картини, графики и приложни проекти на самобитния художник показва СГХГ

Портрет на Цанков Лавренов от Давид Перец, детайл. Репродукции: Авторът - Триумфът на Цанко Лавренов

Портрет на Цанков Лавренов от Давид Перец, детайл. Репродукции: Авторът

Невиждано по мащабите си представяне на Цанко Лавренов предстои в Софийска градска художествена галерия. Изложбата, посветена на 120 години от рождението на живописеца, стъпва върху изследване на целия архив на художника, притежаван от семейната фондация.

Експозицията в момента е в процес на подготовка. Все още на купчини покрай стените и колоните, в трите зали на първия етаж са подпрени стотици картини – от най-различни жанрове, стилове, периоди, техники…

„Цанко Лавренов – обяснява Лаврен Петров, внук на художника и председател на фондацията, кръстена на неговото име, – това, което е познато и това, което е непознато… след толкова много години сега имаме шанса да покажем всичко, върху което той е мислил, работил, изживявал. В изложба, която е резултат на труда на много голям екип.“

Цанко Лавренов в ателието си

Цанко Лавренов в ателието си

Идеята за изложбата „Между модерното и канона” е на фондация „Цанко Лавренов“, а екипът е основно от СГХГ, като домакин на събитието. Голяма част от произведенията са предоставени от Градската художества галерия в Пловдив. Кураторите са Анелия Николаева – изкуствовед от Националната галерия (от страна на фондацията) и Станислава Николова (от страна на СГХГ).

Изследването на архива на художника ще бъде представено в огромна монография, „която, за съжаление, типично по български, няма да е готова на време за откриването“, твърди Лаврен Петров. Но все пак ще премиерата му ще се състои в СГХГ в рамките на изложбата, която ще остане в София до 14 август, а после се мести в Пловдив.

Паисий Хилендарски (края на 20-те години)

Паисий Хилендарски (края на 20-те години)

Монографията ще включва всичко от Цанко Лавренов, изложено на 400 страници, което не може да бъде показано в рамките на една изложба.

„Тук ще покажем около 300 творби, в залите на СГХГ няма място за повече“, казва Петров. Тези 300 творби включват живопис, графика, рисунки, приложни проекти, театрални декори… представят изкуството на Цанко Лавренов в неговата пълнота и цялост – от първите му ученически рисунки във Френския лицей и карикатури (1915-1917), през ранните творби, когато се самообразова старателно и изпитва различни влияния (Иван Милев, Николай Райнов, после във Виена – Климт и др.), до съвместните изложби с Бабаков и Данаил Дечев…

„Старият Пловдив“

„Старият Пловдив“

Ще бъдат показани и много картини, познати на всички любители на българската живопис. „Старият Пловдив“ от 1930 г. е първата картина в познатия му стил, за която самият Лавренов казва: „Станах художник“. През 1934-а тя печели награда за най-хубава картина с пловдивски сюжет и е откупена от Народния музей.

Colibri april 2017

„Старият Пловдид“ сега се съхранява в Националната галерия, но за мен съдбата й винаги е била някак не много радостна – по депа, не в постоянни експозиции – последно беше в президентството“, разказва Петров.

Друга почти непозната наивистична творба на останалия без академично образование художник е „Поет и природа“. Тя е избрана от кураторите за рекламните материали за изложбата и представлява разказ на художника за времето и природата му, приказка за твореца, който не спира да търси.

„Поет и природа“

„Поет и природа“

Експозицията има ретроспективен характер, показани са творби, непознати на широката публика, и такива, които досега са били познати главно от репродукции. Такава една картина е „Рилският манастир“, рисувана през 1932 г., тя винаги е била известна по репродукции, но много малко хора са я виждали. Сега, благодарение на екипа на СГХГ, е било открито, че се съхранява в Богословския факултет на Софийския университет. За да бъде взета за участие в изложбата, е било поискано разрешението на Светия Синод.

„Рилският манастир“

„Рилският манастир“

Подобни открития, разказва Петров, има както в ранните работи, така и в произведенията от 30-те и 40-те години, които вече определят Цанко Лавренов като знаков за българското изкуство художник. За първи път се показват картини от всички големи музеи и картинни галери у нас, които имат негови произведения, и от много частни колекции. С най-голямо участие е на ГХГ-Пловдив – с 65 живописни работи. Другата значителна като обем колекция е тази на Фондация „Цанко Лавренов“. Участват и частни колекционери.

Lavrenov12

„Търново по време на Второто българско царство“

За пръв път Цанко Лавренов ще бъде представен и в контекста на 20-те и 30-те години на ХХ в., чрез контактите му с близки негови приятели художници като Данаил Дечев, Витко Бабаков, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Владимир Рилски – техни творби също са включени в експозицията. Забележителен и голямо признание за присъствието му в българската култура е портретът му, нарисуван през 30-те години от друг голям художник – Давид Перец, който вероятно ще посреща посетителите на входа на галерията. Перец е изобразил Лавренов през неговата знакова картина с жертвите на Септемврийското въстание.

Изложбата ще бъде открита на 7 юни и ще продължи до 14 август 2016 г. в залите на СГХГ. За незрящите посетители са изработени тактилни карти на някои от произведенията, придружени с обяснителни текстове в аудио гидовете.

Lavrenov9

Последната картина на художника от Стария Пловдив – „Делегатите на втория конгрес на социалистическите дружинки пристигат в Пловдив“

Lavrenov11

„Куршум хан“

Lavrenov7

Рисунка от престоя на художника във Виена, в която ясно личи влиянието на Климт.

Lavrenov6

„Малка нощна музика в Стария Пловдив“

Lavrenov8

„София по време на бомбардировките 1944 г.“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg