Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лъжа в смъртния акт на Неруда, не е починал от рак

Международен екип от учени с резултати от нови проучвания на тленните останки на поета

Пабло Неруда умира (или е убит?) само 12 дни след като Пиночет завзема властта в Чили.  - Лъжа в смъртния акт на Неруда, не е починал от рак

Пабло Неруда умира (или е убит?) само 12 дни след като Пиночет завзема властта в Чили.

Чилийският поет Пабло Неруда не е починал от рак на простатата, твърдят съдебни експерти. Официалната версия досега беше, че нобеловият лауреат умира от рак през 1973-а, по-малко от две седмици след военния преврат в страната, извършен от генерал Аугусто Пиночет, пише Би Би Си. Бившият шофьор Мануел Арая от години настоява, че поетът е бил отровен от тайните служби.

Нови тестове на тленните останки на Неруда сега потвърждават тази теза – той със сигурност не е починал от рак. Все още предстои обаче да се установи истинската причина.

Д-р Аурелио Луна, участвал в тестовете, заяви на пресконференция, че експертите са „100% убедени“, че смъртният акт „не отразява истината за смъртта“.

Пабло Неруда действително е страдал от рак на простатата, но не такъв, който застрашава живота му – това е официалната позиция на екипа от 16 международни учени, според които в случилото се може би е била въвлечена трета страна.

Сега предстои да се проведат тестове за открити токсини в останките на Неруда, които бяха ексхумирани по нареждане на съда през 2013 г. Докато има резултати, може да премине около година.

Пабло Неруда е поддръжник и личен приятел на сваления социалистически президент на Чили Салвадор Аленде. Поетът почива на 23 септември 1973 г., 12 дни след военния преврат и три дни, след като му е предложено политическо убежище в Мексико.

Според твърденията на Арая, в деня на смъртта, поетът му се обадил и му казал, че е бил инжектиран в стомаха, докато спи – и да дойде в болницата, колкото се може по-бързо. Нобеловият лауреат починал същата вечер.

„До деня, в който умра, няма да изоставя тази история – каза Мануел Арая пред Би Би Си през 2013-а. – Неруда бе убит. Те не искаха той да напусне страната, затова просто го убиха.“

Вижте още: ЖИВОТ СЛЕД СМЪРТТА. ПАБЛО НЕРУДА МЕЖДУ ГРОБА И МАСАТА ЗА АУТОПСИИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg