Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лъже ли Грета Тунберг?

Шведката, снимала се на пода на немски влак, отново събужда спорове

Снимката, която разпали полемика манипулира ли общественото мнение шведската тийнейджърка - Лъже ли Грета Тунберг?

Снимката, която разпали полемика манипулира ли общественото мнение шведската тийнейджърка

„Вече трябва всички да сме наясно, че Грета лъже и да не я взимаме насериозно.“ Така един от потребителите в Туитър е обобщил резултата от словесната битка между Грета Тунберг и „Дойче бан“ (немските железници). По-рано днес Грета Тунберг отново стана център на дискусия, след като публикува в своя Туитър акаунт снимка, на която е седнала до вратата на вагон, поставила купчини с багаж пред противопожарния кран, загледана през прозореца.

Снимката е придружена от текст:

„Пътувам с претъпкани влакове през Германия. Най-после съм на път за вкъщи“.

Отговорът на „Дойче бан“ идва светкавично:

„Щеше да е също толкова добре, ако бяхте казали колко приятелски настроен и компетентен е екипът ни, който се грижеше за вас на мястото ви в първа класа“.

Размяната на реплики между Грета Тунберг и пресслужбата на железниците веднага стана основна тема за безбройните последователи и отрицатели на шведската тийнейджърка. Повечето от тях показват разочарованието си, въпреки оправданията на Грета, че наистина ѝ се е наложило да седи на пода на претъпкан влак при смяната на линиите – но че това е чудесно, защото явно все повече хора пътуват с влакове.

За съжаление, духът вече е пуснат от бутилката и в двете посоки. В Туитър се появяват постове с нападки срещу поредица от германски политици, които неглижират обществения интерес като строят магистрали, а не благоустрояват железниците, които вредят по-малко на околната среда. Отговарят им все по-яростни противници на Грета, които вече имат в ръцете си доказателство, че не всичко, което младата шведка казва, е истина. Някои от хората даже подчертават, че от снимката на Грета се вижда ясно, че влакът не е препълнен, щом има място за целия ѝ багаж и самата нея на пода, а и наоколо не се виждат никакви хора.

Вижте още: ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ГРЕТА ТУНБЕРГ НЕ ЛЪЖЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg