Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Лъже ли Грета Тунберг?

Шведката, снимала се на пода на немски влак, отново събужда спорове

Снимката, която разпали полемика манипулира ли общественото мнение шведската тийнейджърка - Лъже ли Грета Тунберг?

Снимката, която разпали полемика манипулира ли общественото мнение шведската тийнейджърка

„Вече трябва всички да сме наясно, че Грета лъже и да не я взимаме насериозно.“ Така един от потребителите в Туитър е обобщил резултата от словесната битка между Грета Тунберг и „Дойче бан“ (немските железници). По-рано днес Грета Тунберг отново стана център на дискусия, след като публикува в своя Туитър акаунт снимка, на която е седнала до вратата на вагон, поставила купчини с багаж пред противопожарния кран, загледана през прозореца.

Снимката е придружена от текст:

„Пътувам с претъпкани влакове през Германия. Най-после съм на път за вкъщи“.

Америка за България

Отговорът на „Дойче бан“ идва светкавично:

„Щеше да е също толкова добре, ако бяхте казали колко приятелски настроен и компетентен е екипът ни, който се грижеше за вас на мястото ви в първа класа“.

Размяната на реплики между Грета Тунберг и пресслужбата на железниците веднага стана основна тема за безбройните последователи и отрицатели на шведската тийнейджърка. Повечето от тях показват разочарованието си, въпреки оправданията на Грета, че наистина ѝ се е наложило да седи на пода на претъпкан влак при смяната на линиите – но че това е чудесно, защото явно все повече хора пътуват с влакове.

За съжаление, духът вече е пуснат от бутилката и в двете посоки. В Туитър се появяват постове с нападки срещу поредица от германски политици, които неглижират обществения интерес като строят магистрали, а не благоустрояват железниците, които вредят по-малко на околната среда. Отговарят им все по-яростни противници на Грета, които вече имат в ръцете си доказателство, че не всичко, което младата шведка казва, е истина. Някои от хората даже подчертават, че от снимката на Грета се вижда ясно, че влакът не е препълнен, щом има място за целия ѝ багаж и самата нея на пода, а и наоколо не се виждат никакви хора.

Вижте още: ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ГРЕТА ТУНБЕРГ НЕ ЛЪЖЕ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3