VivaPay

Лъжи навреме

За търговците в храма, или как една фирма за бързи кредити злоупотреби с хорските страхове, суеверия и набожност

До вчера тази илюстрация стоеше в страницата им във Фейсбук, днес е свалена. - Лъжи навреме

До вчера тази илюстрация стоеше в страницата им във Фейсбук, днес е свалена.

От няколко дни във Фейсбук страницата на една небезизвестна компания за бързи кредити се вихри виртуално целуване на икони. Серия от семпли графични визии с благодарност към Господ и молби за здраве „красят“ Фейсбук-профила на въпросната фирма. Макар думата „красят“ да не е съвсем на място в случая. По-удачно би било да я заменим със „сквернят“. Защото именно това прави циничната корпоративна комуникация, мерзко флиртуваща с хорските страхове, суеверия и набожност.

Сякаш публично заклейменото целуване на икони в православните храмове, предизвикало масово обществено неодобрение, не беше достатъчно, та се появи и този извратен дигитален опит-неопит за приложно християнство. И то точно от компания, която търгува с човешката безизходица и нещастие. Същите хора, които до вчера жизнерадостно и с разюздан хъшлашки хумор ни призоваваха да си вземем пари навреме, за да имаме за молче, маникюрче, парцалки, яхтичка и палмичка… Тия същите, в чийто последен творчески напън, пардон клип, мъжът се чудеше между жената и колата… Та тези именно сега ни призовават да благодарим на Господ за поредния ден, в който сме останали живи и здрави и сме посрещнали слънцето.

Мениджмънтът на въпросната компания май не е наясно, че Иисус Христос е изгонил търговците от храма.
Подобно цинично търгашество с човешките страхове и тревоги в условията на развилняла се пандемия най-малкото е проява на лош вкус. В което всъщност няма нищо изненадващо. Защото рекламната комуникация на въпросната компания, чието име дори отказвам да назова, отдавна е еталон за чалга естетика и халтура.

В името на обективността си направих труда да разгледам сайта им и видях, че са стартирали инициатива за набиране на средства за борба с COVID-19. Призовават хората да погасяват кредитите си навреме, защото от всеки изплатен заем ще заделят средства за закупуване на защитни облекла и животоспасяваща апаратура. Тази инициатива безспорно заслужава адмирации. Позволявам си да им препоръчам да комуникират нея, вместо да изричат напразно името Божие. Нещо, което вярващите навсякъде по света наричат грях. Това е най-краткият коментар на комуникацията им в социалните мрежи. Или както казва народът – грехота!

Америка за България

Като човек, който се занимава с реклама от 15 г., бих искала да се извиня на всички волни и неволни потребители на подобно… творчество. Извънредната ситуация изисква от нас да полагаме извънредни усилия да изглеждаме и звучим адекватно.

Бъдете здрави и спазвайте физическа и комуникационна хигиена! Важно е! Защото иначе помагаме на вирусите и микробите да избуяват. А те са опасни, както за телата, така и за душите.


Текстът е от профила на авторката във Фейсбук. Заглавието е на „Площад Славейков“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg