Лъжите, които убиват: дезинформацията за коронавируса причина за смъртта на 800 души

Слухове и конспиративни теории се разпространяват в 87 държави на 25 езика, сочи проучване

Шега във Фейсбук, провокирана от слуха, че алкохолът е лек срещу COVID-19 - Лъжите, които убиват: дезинформацията за коронавируса причина за смъртта на 800 души

Шега във Фейсбук, провокирана от слуха, че алкохолът е лек срещу COVID-19

Дезинформация за коронавируса се разпространява в 87 държави на 25 различни езика, сочи ново проучване, резултатите от които са публикувани в списание „American Journal of Tropical Medicine and Hygiene“. Слуховете, конспиративните теории и заклеймяването на болестта са довели не само до наранявания, но и до смъртни случаи в някои от държавите, пише Си Ен Ен.

Проучването се съсредоточава върху дезинформацията, разпространявана чрез социалните мрежи, онлайн медии и сайтове. Обхваща периода между 31 декември 2019 г., когато светът за първи път разбира за COVID-19, до 5 април.

Изследователският екип е съставен от институти в Бангладеш, Австралия, Тайланд и Япония. Те идентифицират слуха като непотвърдена информация, която след проверка може да се окаже вярна, изкривена или напълно невярна. Заклеймяването, или стигмата, те свързват с дискриминацията на група от хора, а конспиративните теории дефинират като вярвания за личност или група от хора, които работят тайно, за да постигнат зловредна цел.

Така експертите попадат на 2311 текста, смятани за погрешна информация за коронавируса, разпространявани на 25 езика в 87 държави. 89% от тях са слухове, 7,8% са конспиративни теории, а 3,5% – стигма.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

В проучването са дадени и примери. Като слух се определя информацията, че „кокошите яйца са заразени с коронавируса“ и „пиенето на белина може да убие вируса“. Стигма е схващането, че „всяка болест винаги идва от Китай“, а конспиративна теория е твърдението, че „коронавирусът е биоръжие, финасирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, за да подпомогне продажбата на ваксини“.

Последното изречение намери и мнозина последователи у нас – проучване на „Галъп“ от 2020 г. показа, че близо 60% от сънародниците ни са убедени, че COVID-19 е умишлено разпространяван от чуждестранен източник, с което страната ни зае челната позиция в изследването, озаглавено „Стадно доверие“.

Вижте още: БЛИЗО 60% ОТ БЪЛГАРИТЕ ВЯРВАТ, ЧЕ КОРОНАВИРУСЪТ Е РАЗПРОСТРАНЕН УМИШЛЕНО

Дезинформацията идва предимно от Индия, САЩ, Китай, Испания, Индонезия и Бразилия, отбелязва новото проучване. 24% от статиите или текстовете са свързани с болестта COVD-19, заболелите и смъртните случаи, 21% се отнасят за опитите на властите да овладеят заразата, 19% предлагат лечение, 15% обсъждат първоизточника на заразата. Подобна дезинформация може да доведе до самонараняване или дори до смърт, посочват учените.

Понякога слуховете може да са маскирани като проверена информация за превенция от инфекции, но може да доведат до сериозни последици, ако им се постави приоритет пред информацията от достоверен източник. Изследователите дават за пример популярния мит, че високо концентрираният алкохол служи за дезинфектант на тялото и може да убие вируса.

Вярвайки на тази дезинформация, около 800 души са починали, други 5876 са били хоспитализирани, а 60 са си причинили пълна слепота, след като са пили метанол като лек срещу коронавируса“, се казва в проучването.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3