POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лебедовата песен на примата на Парижката опера

Балерината Орели Дюпон слиза от сцената

Орели Дюпон е примабалерина на Парижката опера от 17 години. - Лебедовата песен на примата на Парижката опера

Орели Дюпон е примабалерина на Парижката опера от 17 години.

Примабалерината на Парижката опера Орели Дюпон слиза от сцената ѝ. 42-годишната артистка ще обуе палците следващия месец в балета „Манон“, а представлението ще бъде излъчено в стотици киносалони в Европа и Северна Америка.

Самата Дюпон с ослепителна усмивка каза пред журналисти, че отваря нова страница след 32 години, 17 от които като прима балерина, и ще поеме функции на преподавател в операта. Все пак обаче тя няма да приключи с танците напълно, а ще взема участие в „по-съвременни“ продукции.

Последният ѝ танц като примабалерина ще бъде на 18 май и ще бъде предаван на живо в 350 киносалона в Европа, а запис ще бъде излъчен в около 100 кина в САЩ и Канада.

Бенджамин Милпие, новият директор на Парижката опера, нарече Дюпон най-добрата в танцовата школа на прочутата опера. Оттеглящата се звезда, по неговите думи, въплъщава в себе си „музикалност, елегантност и талант“ като един от 18-те основни танцьори в трупа от общо 154 артисти.

Дюпон разясни, че като преподавател ще учи възпитаниците си на своето желание не просто нещата да се изпълняват технически, но и да не се забравя никога, че балетът е удоволствие. Самата тя е научила този урок по-късно, след като германската легенда в балета Пина Бауш веднъж ѝ казала, че е като воин и не изпитва удоволствие от танците, като се стреми само към техническо съвършенство.

Под ръководството на Бауш тя разкрила емоцията си и отприщила страстта, която впоследствие я направи световно известна с някои от най-трагичните роли в балетното изкуство. „Всеки път, когато почина в края, изгарям от радост“, казва Дюпон през смях. „Напълно съм влязла в персонажа. Аз съм Манон. Аз съм Жулиета.“

Да се насладим на изпълнението на Орели Дюпон в „Спящата красавица“ (2011):

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС