Найден Тодоров и Камий Тома

„Лебедово езеро” обявен за украински балет в Португалия

В Швейцария отказват да изпълняват руска музика, посветена на военни действия

Николай Кузнецов, „Портрет на композитора Пьотр Чайковски“, 1906 г. Снимка: Уикипедия - „Лебедово езеро” обявен за украински балет в Португалия

Николай Кузнецов, „Портрет на композитора Пьотр Чайковски“, 1906 г. Снимка: Уикипедия

„Украински“ бе наречен балетът по музика на Пьотр Илич Чайковски „Лебедово езеро“ в Португалия, стана ясно от публикация в сайт за билети. След вълната от откази да бъдат изпълнявани руски произведения в театри и опери в Западна Европа, предвиденото за 19 юли представление в Лисабон ще се състои, но като част от украинската култура.

Досега няколко театъра в Италия, Чехия, Хърватия и др. свалиха Чайковски от своите репертоари. Решението на Колисеу де Лисбоа е компромис, който позволява спектакълът да бъде представен пред публика, без да влиза в противоречие с общото дистанциране от руската култура, коментират експерти.

Пьотр Чайковски е потомък на украински казаци – дядо му, Петро Фьодорович Чайка, е роден край Полтава. Баща му сменя фамилното име на Чайковски по-късно.

Междувременно организаторите на музикалния фестивал в град Санкт Гален, Швейцария, изключиха от програмата операта на Чайковски „Орлеанската дева“, като подчертаха в изявление, публикувано в официалния сайт на събитието, че „решението не е бойкот на руската култура, а е предизвикано от сегашната деликатна ситуация“. В обяснението се подчертава, че при днешните обстоятелства да се изпълнява „руска музика, посветена на военни действия, е безотговорно, дори тематиката да е свързана с Франция“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах