Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Последна инстанция: „Лед Цепелин“ не са откраднали „Стълба към небето“

С това дългогодишното дело, заведено от „Спирит“, приключи

„Стълба към небето“ е създадена от Робърт Плант и Джими Пейдж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Последна инстанция: „Лед Цепелин“ не са откраднали „Стълба към небето“

„Стълба към небето“ е създадена от Робърт Плант и Джими Пейдж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Лед Цепелин“ надделя в дългогодишния съдебен спор за авторски права на най-знаковата си песен „Стълба към небето“. Върховният съд на САЩ отказа да разгледа делото, заведено от попечителския тръст на Ранди Улф, бивш фронтмен на американската група „Спирит“, с което делото най-сетне приключи в полза на „Цепелин“.

Наследниците на Улф, починал през 1997 г., твърдяха, че „Лед Цепелин“ са взели част от песента „Taurus“ на „Спирит“ за своята „Стълба към небето“. Това се случило, след като Робърт Плант слушал групата в Бирмингам през 1970 г. – нещо, което той не си спомня, предвид участието му в сериозна автомобилна катастрофа по-късно същата вечер. Джими Пейдж пък твърди, че китарният риф всъщност не може да се ползва с авторски права, защото „винаги е съществувал“ и също отрича някога да е слушал „Taurus“.

След шестдневен съдебен процес през 2016 г., калифорнийският апелативен съд свали свали обвиненията в плагиатство към „Цепелин“. Тогава журито сметна, че двете парчета „не си приличат по същество“.

През 2018 г. решението от Калифорния бе отхвърлено от Американския апелативен съд, тъй като по делото били засечени няколко грешки и делото отново бе подновено. Една от грешките е, че съдът погрешно е постановил, че „кратки поредици от три ноти“ не може да бъдат защитени с авторски права, а другата е, че журито така и не е слушало „Taurus“ в съдебната зала. В края на делото магистратите все пак отсъдиха, че „Цепелин“ са невинни по случая.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ПОТВЪРДЕНО В СЪДА: СТЪЛБА КЪМ НЕБЕТО СИ Е НА „ЦЕПЕЛИН“, НЕ Е КРАЖБА

Единственият оставащ ход на наследниците на Улф бе да внесат документите по делото и на последна инстанция – Върховен съд, които отказаха да разгледат случая. С това делото най-сетне завърши, и то в полза на „Лед Цепелин“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах