Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Лед Цепелин“ отново под съд за плагиатство

„Спирит“ продъжават да настояват, че мелодията на „Стълба към небето“ е кавър на тяхна песен

Според адвокатите на „Лед Цепелин“ всяка прилика между двете песни е резултат от общата им музикална структура, която съществува от векове. - „Лед Цепелин“ отново под съд за плагиатство

Според адвокатите на „Лед Цепелин“ всяка прилика между двете песни е резултат от общата им музикална структура, която съществува от векове.

„Лед Цепелин“ отново са изправени пред обвинения, че са откраднали китарен риф за хита „Стълба към небето“ от 1971 г. През 2016 г. калифорнийският апелативен съд постанови, че мелодията на песента не е плагиатство на парчето „Taurus“ на групата „Спирит“, припомня Би Би Си. Сега обаче делото бе възобновено, след като бе установено, че при провеждането му са допуснати множество грешки.

Джими Пейдж и Робърт Плант от „Цепели“ твърдят, че „Стълбата“ е авторска композиция, създадена в изолирана вила в Уелс. Не на това мнение е Майкъл Скидмор, който притежава правата на песните на китариста на „Спирит“ Ранди Улф и подава жалбата в съда. Ранди Улф, познат още като Ранди Калифорния, се удавя в Тихия океан през 1997 г. в опит да спаси 12-годишния си син, затова интересите му в съда са представени от Скидмор.

Съдия Ричард Пейс от съда в Сан Франциско заяви в петък, че при предишното разглеждане на делото са били допуснати няколко основни грешки.

Адвокатите на „Лед Цепелин“ все още не са дали изявление.

Първото дело срещу групата е от 2015-а, започнало с изслушване на различни изпълнения на двете песни. Адвокатът на ищците твърди, че и Пейдж, и Плант са „невероятни изпълнители, невероятни музиканти, но правят кавъри на музиката на други хора и се опитват да си я припишат като тяхна собствена“.

Тогава съдията заключава, че мелодиите на двете песни не са еднакви, въпреки че членовете на „Цепелин“ вероятно са чулвали песента на „Спирит“, тъй като тя излиза една година преди „Стълба към небето“. В миналото имената на двете групи са се появявали заедно на плакат за съвместен концерт, тоест съществува възможността музиката им да си е взаимодействала в някакъв момент.

„Стълба към небето“:

Ето и сравнение между акордите между двете песни:

Вижте още: ПРЕДЛАГАТ НА „ЦЕПЕЛИН“ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА $1 (И ОЩЕ 40 МИЛИОНА)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

kapatovo.bg