Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Легендарна колекция от Лувъра и Ермитажа се събра след 160 години (снимки)

Как злополучията на един италиански маркиз обогатиха два от най-големите световни музеи

Афродита и Ерос. Римско копие от гръцки оригинал. Снимка: Държавен  Ермитаж - Легендарна колекция от Лувъра и Ермитажа се събра след 160 години (снимки)

Афродита и Ерос. Римско копие от гръцки оригинал. Снимка: Държавен Ермитаж

В манежа на малкия Ермитаж бе открита изложбата „Мечта за Италия: Колекцията на маркиз Кампана”, организирана от Държавния Ермитаж заедно с Лувъра, съобщава руското издание „Комерсант”. 400-те експоната разказват поучителната история за великолепната колекция на маркиза, банкер, археолог и колекционер Джовани Пиетро Кампана (1809–1880), който е събрал около 12 хиляди артефакта, но е бил принуден да разпродаде всичко заради дългове.

Музеят „Кампана” в Рим (или по-скоро няколко музея в различни сгради) бил гордостта на Вечния град. На първо място, защото всички тези съкровища – наследени, изкопани, закупени, разменени – заедно са формирали уникалната по това време картина на изкуството на обединена Италия, която не е съществувала преди средата на XIX век. Не само шедьоври, не само произведения на изкуството, но и образци на занаяти, домашни предмети, монети, всички заедно били събрани, за да покажат силата и величието на страната, разположена на полуострова с форма на ботуш.

Идеологически този музей-мечта е дете на Рисорджименто, движението за обединение на Италия, чиято победа сам Кампана успява да доживее, но не и любимата му рожба. В същото време съдържанието на музея отивало далеч отвъд движението за национално обединение, броят на истинските шедьоври бил значителен, степента на проученост на експонатите – революционна за своето време, а методите на експониране в музейните зали на Кампана за дълго време били образец за европейските музейни работници.

Изложбата в Ермитажа (а преди това — в Лувъра) е преди всичко поклон към колекционера. Наследил през 1815 г. скромна вила близо до базиликата „Св. Йоан Латерански“ в Рим, археологическата сбирка на дядо си, нумизматичната колекция на баща си и възможността щом стане пълнолетен да заеме длъжността директор на Ватиканската каса „Монте ди Пиета“, младият аристократ бил отлично образован и през 1833-та встъпил в длъжност. Четвърт век неговите реформи били успешни и проблемната финансова организация процъфтявала и се разраствала.

Глава и част от тялото на лъв, V век пр. н. е. Снимка: Държавен Ермитаж

Папските банкери и самите папи били доволни, а положението на Кампана му позволявало да се занимава активно с разкопки в предградията на Рим. Станал член на Папската археологическа академия, четял доклади и публикувал изследванията си, чиято ценност била и в това, че пръв въвел в научен оборот типове предмети (например римските рисувани релефи), с които дотогава историците не се занимавали.

Колекционерската страст завладяла маркиза постепенно — археологическите разкопки толкова активно попълвали сбирката във вилата на Кампана, че през 40-те години на XIX век всички познавачи на древността смятали за чест да я посетят. И всеки антиквар знаел точно къде да занесе поредната археологическа находка, попаднала в ръцете му. Но в допълнение към антиките, в колекцията започнали да идват предмети от други епохи, особено цветна керамика, платна и скулптури от майсторите от Ренесанса до XVII век.

Апулийски кратер,  360-385 г. пр. н. е. Снимка: Държавен Ермитаж

Краят дошъл не без предупреждения. Разточителният живот, прекалено многото начинания, безгрижието, с което Кампана и банката, която контролирал, оцелели през събитията от 1848 г. – всичко това довело до финансов колапс. От началото на 1850-те маркизът започнал да търси купувачи на своята колекция. Предлагал я на Романови, на фамилията Ротшилд, вземал заем след заем, а дълговете му растели. През 1857 г. Кампана бил арестуван по обвинение в незаконно присвояване на средства в размер на 983 959 скуди. През 1861 г. Александър II купува част от колекцията на маркиз Кампана за 125 хиляди скуди. Друга значителна част купува император Наполеон III. Останалото се разпилява по частни колекции.

На изложбата има експонати, които не са се „виждали” от 160 години. Символ на тази среща може да бъде гигантската ръка на статуята на Константин, чиято основна част се съхранява в Капитолийските музеи, а показалеца — в Лувъра. Тук са и едва ли не всички най-ценни експонати от античната сбирка на Ермитажа (хидрията „Царица ваза“, бюстът на Антиной, капакът на погребална урна във вид на полегнал бронзов юноша, статуята на Афродита с Ерос и др.). Има и „знаменитости“ от Лувъра: етруският „Семеен саркофаг“, „релефите на Кампана“, фрагмент от Олтара на мира, етруски ювелирни украшения, живопис от Тадео Гади, Паоло Венециано, Доменико Гирландайо.

Етруският „Семеен саркофаг“. 520-510 г. пр. н. е. Снимка: Инстаграм

В цялото това великолепие личи не толкова страстта да се трупат ценности, колкото обхваналото просветение италианец да възпее своята страна. Нашият поглед към тези експонати е наднационален, това е детството на западната цивилизация, нейният разцвет, нейната гордост. Но за маркиз Кампана и неговите съвременници тази колекция е била преди всичко доказателство за съществуването на велика италианска история. И най-голямото им желание е било така да я възприема целият свят.

„Мечта за Италия. Колекцията на маркиз Кампана“ ще остане в Ермитажа до 20 октомври 2019 г.

Фрагмент от Олтара на мира (на латински: Ara Pacis Augustae), издигнат в чест на триумфалното завръщане на император Октавиан Август от Испания и Галия през 13 пр.н.е. Снимка: Лувър 

Статуя на Юпитер, I век. Снимка: Държавен Ермитаж

Хидрията „Царица ваза”, IV век пр. н. е.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах