Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Легенди в злато от България в Норвегия

Тракийските ни съкровища в изложба в музея „Бригенс“

Част от Панагюрското златно съкровище. - Легенди в злато от България в Норвегия

Част от Панагюрското златно съкровище.

Над 600 артефакта от фондовете на 12 музея у нас вече може да се видят и от норвежката публика. Официално в петък в музея „Бригенс“ в Берген бе открита изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, съобщават от Министерството на културата.

Експозицията, първото голямо събитие, свързано с културното наследство, което България прави в Норвегия в такъв мащаб, бе открита от норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева.

„Убедена съм, че проектът „Легенди в злато“ поставя основата на едно много добро сътрудничество между колегите от културните институти от двете страни“, каза пред официалните гости Гешева и пожела успех на изложбата, а на публиката – да усети България по най-добрия начин.

Движимите културни ценности, представени в музея „Бригенс“, са от фондовете на 12 български музея. Посетителите на изложбата ще могат да видят над 600 експоната, сред които най-прочутите тракийски съкровища, както и непоказвани досега извън България артефакти.

Куратори на изложбата са Любава Георгиева и Елка Пенкова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg