Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Лего“ комплект обяснява на децата смъртта

Погребалният музей във Виена предлага на хлапетата да си играят на „гробище“, „крематориум“ и „опело“

Комплектът „Лего“ с гробище, предлаган от Погребалния музей във Виена - „Лего“ комплект обяснява на децата смъртта

Комплектът „Лего“ с гробище, предлаган от Погребалния музей във Виена

Смъртта често е объркваща тема и мнозина родители така и не провеждат този разговор с детето си или го правят едва когато то загуби свой близък. Така хлапетата се налага да осъзнаят този факт от книги, филми и разкази на приятели. Тази трудна за възрастните тема се опитва да изчисти в детските глави виенският Погребален музей, който пуска на пазара колекция „Лего“, пресъздаваща кремация и погребение, съобщава сайтът „Thinking Humanity“.

Погребалният музей се намира в Централните виенски гробища, където на територия от над 2,3 кв. км са разположени над 330 хил. гробници, там се намират и гробовете на големи творци като Лудвиг ван Бетовен и Йохан Щраус. Макар да се намират сред мъртви, във виенския музей обръщат внимание и на живите, особено на най-малките от тях – за да им помогнат да разберат по-добре концепцията на смъртта и да обяснят, че когато един ден се срещнат с нея, това е нещо нормално.

Крематориум

Хлапетата ще може да си играят на „гробище“, „крематориум“ и „опело“. Първият комплект конструктор съдържа няколко надгробни камъка, багер, гробищен персонал и катафалка, теглена от два черни коня, във втория има крематориум с малък пластмасов ковчег и катафалка, а последният представя семейство от баща, майка и дете, които оплакват починал човек. Към последния конструктор върви и скелет.

Сетовете са на цена от 50 до 90 евро и повечето родители в социалните мрежи споделят, че ги намират за много полезни и им помагат да въведат по-естествено темата за смъртта в разговорите с децата си.

Семейството „Лего“, загубило баба или дядо

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС