Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Лех Ковалски, първият гост на „София Филм Фест“ през 1997 г., отново у нас

Режисьорът ще представи лично пред българската публика три свои филма

Джон Лайдън, познат като Джони Ротън, в кадър от документалния „D.O.A.“ (1980). Снимка: Стопкадър - Лех Ковалски, първият гост на „София Филм Фест“ през 1997 г., отново у нас

Джон Лайдън, познат като Джони Ротън, в кадър от документалния „D.O.A.“ (1980). Снимка: Стопкадър

Лех Ковалски ще получи Специалната награда на юбилейния 25-и „София Филм Фест“. Пристигането на американския режисьор, познат с „Разбий го на парчета“ и „Това също е Париж“, у нас е знаково – Ковалски е първият гост на първото издание на фестивала през 1997 г., когато събитието все още носи името „Мюзик филм фест“.

Режисьорът с полски произход ще бъде председател на журито на Международния документален конкурс на есенното издание на фестивала (14 – 30 септември) и ще представи лично документалния си „D.O.A.“ от 1980 г. Филмът пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години и включва кадри от американското турне на „Секс Пистълс“ от 1978 г., което завършва с новината, че групата се разделя. Зрителите ще имат възможност да гледат и двата най-нови филма на режисьора – „Разбий го на парчета“ (2019) за борбата на френски автомобилни работници, които се стремят да запазят работата си, преди компанията им да бъде ликвидирана, и „Това също е Париж“ (2020).

Ковалски преравя огромно количество архивни кадри и документални материали, за да опише живота на ъндърграунд поколението. Негови са още документалните „История на един наркоман“ (1985), „Роден да губи: Последният рокендрол филм“ (1999) за Джони Тъндърс от рокгрупата „Ню Йорк Долс“ и „Hey! Is Dee Dee Home?“ (2002) за басиста на „Рамоунс“ и борбата му с хероина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg