Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лек срещу постреволюционна депресия в НДК

„Невидимата република“ и още спектакли в програмата на „АСТ Фестивал за свободен театър“

Осмото издание на „ACT фестивал за свободен театър. POST-POST време на непознатото“ ще се проведе между 19 и 25 октомври в НДК. - Лек срещу постреволюционна депресия в НДК

Осмото издание на „ACT фестивал за свободен театър. POST-POST време на непознатото“ ще се проведе между 19 и 25 октомври в НДК.

Четири жени тръгват из Европа да търсят новата любов във време, когато светът отбелязва 50-годишнината от Пражката пролет, 100-годишнината от Ноемврийската революция и 200-годишнината от рождението ден на Карл Маркс. Спектакълът „Невидимата република“ ще открие, че събирането на двама души е единственото лекарство срещу постреволюционна депресия.

„Невидимата република“ е част от „АСТ Фестивал за свободен театър. POST-POST време на непознатото“, който ще се проведе от 19-и до 25 октомври в НДК, и по-точно в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и Театър „Азарян“. Форумът е експериментална платформа, посветена на новите форми в сценичните изкуства. Официалното откриване на фестивала е на 19 октомври. На сцената ще излезе пънк-денс триото „Les Animaux Sauvages“, в което са Сибила Серафим (пиано, вокал), Насо (вокал) и Чарли (китарист).

В програмата на фестивала са две българо-немски продукции, които ще се представят на сцената на „Азарян“ – „Опиянение и гняв“ (19 октомври) „Невидимата република“ (25 октомври). „Опиянение и гняв“ търси отговор на въпросите какво поражда, контролира и манипулира различните обществени групи, както и какво самите те успяват да предизвикват и променят. Спектакълът ще потърси и пътищата към разбирането им.

Друго интересно заглавие е „Мовименто/Вариации“ – новият режисьорски проект на Гергана Димитрова, който ще гледаме на 24 октомври в ДНК. Той събира гласовете на авторки с различна националност, език и творечски интереси – това са Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей. Всяка една от тях ще представи своя възглед към динамиката на съвременността. Спектакълът ще започне с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, а темите в него ще изградят смисловата рамка на представлението.

Денят след откриването е посветен на хореографа Християн Бакалов и неговата визуална инсталация „PURE“, която ще може да бъде видяна от 14 до 21 ч. в ДНК.

На 21 октомври Ива Свещарова ще изследва вечните женски клишета в „Съвършено розово“ и ще разнищи въпросите за удоволствието, желанието и еротичното обаяние.

В международната програма на фестивала ще бъде представен и френският спектакъл „Buffet A Vif / Smashed To Pieces“ (23 октомври). Пърформансът ще разгледа принципите на разрушението, радостното чувство, породено от акта на чупенето и истинското удоволствие да се отървеш от нещо старо, освобождавайки място за ново начало и промяна.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90