Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лека нощ, деца, и добро утро за секса

БНТ излъчи преди Сънчо еротична сцена в анимационен филм на Анри Кулев

„Господари на ефира“ посветиха част от предаването си във вторник на гафа на БНТ. - Лека нощ, деца, и добро утро за секса

„Господари на ефира“ посветиха част от предаването си във вторник на гафа на БНТ.

Минути преди традиционната рубрика „Лека нощ, деца“ по БНТ в неделя вечер, децата, седнали пред малкия екран в очакване на любимите си „децки“, са видели секс сцена, макар и анимационна. Причината за изненадващите за зрителите кадри е излъчването на „Лачените обувки на българското кино“ от 19 часа същия ден.

В редовния модул за анимационни филми последен е била творбата „Вятър работа“ на режисьора Анри Кулев, в сцена от който медицинска сестра прави секс (в редица пози) с ранен войник. Общественото внимание към казуса привлякоха от „Господари на ефира“ във вторник вечер, като иронично отбелязаха, че „явно БНТ полагат грижи за половото възпитание на децата ни“.

На следващия ден от обществената телевизия се извиниха на аудиторията и поднесоха най-искрени съжаления. От БНТ благодариха и на подалите сигнал за нарушението (т.е. от прессъобщението им разбрахме, че не само „Господари на ефира“ са отбелязали гафа, но е имало и зрителски оплаквания), „за което са предвидени строги административни наказания“.

С позиция, публикувана в „24 часа“, излезе режисьорът на „Вятър работа“ Анри Кулев, който защити БНТ и заяви, че „телевизионното предаване „Господари на ефира“ изважда от контекста части от филма и, украсявайки ги с подигравателни коментари и допълнителни звуци, променя внушението и смисъла на филма, като го осмива и принизява“. Кулев заяви още, че работата му не е детска анимация, а „филм за възрастни, в който се разказва за война, смърт, спасение, любов, близост, еротика, раждане – все неща от живота, с които се сблъскваме ежедневно“.

Аниматорът изрази съжаление, че излъчването на „Вятър работа“ е било толкова близко до детско предаване, но призова да не се „подценяват огромната работа, извършена за популяризирането на българското игрално, документално и анимационно кино“ на обществената телевизия.

Трудно е човек да не се съгласи с това – възможностите да се гледа българско анимационно кино (при това качествено) в днешно време се броят на пръстите на едната ръка и е чудесно, че БНТ излъчват нашенска продукция, и то в праймтайм, от 19 до 20 часа всяка събота и неделя от три месеца насам. Действително обаче показването на сексуални сцени, рисувани или не, преди „Лека нощ, деца“ или не, преди определения от закона час е недопустимо. И сега думата ще има СЕМ, които междувременно избират и нов генерален директор на обществената телевизия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС