Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лекарите, които се прославиха отвъд медицината

В Деня на медицинския работник благодарим на самоотвержените хора в бели престилки от всички медицински специалности

 - Лекарите, които се прославиха отвъд медицината

Наричат ги лекари – труанти, бегълци. Понятието „truant“ е въведено през 1936 г. от британския хирург лорд Бъркли Мойниган, когато по време на една своя лекция в Кеймбридж той разказва на студентите си за 61 лекари, които са се прославили извън медицината – в политиката, изкуството, спорта, литературата, философията, физиката… Труантизъм вече е траен термин, който означава „плодотворен стремеж на лекарите към полезна творческа дейност извън медицината“.

Днес, в Деня на медицинския работник, освен благодарност към самоотвержените хора в бели престилки от всички медицински професии, бихме искали да покажем и колко многостранни са те като личности.

Медицината, задълбоченото познаване на човешкото тяло, често води и до по-дълбоко разбиране на човешката душа. Много от лекарите-труанти никога не са прекъсвали лекарската си практика, независимо че световната им слава е дошла от техни прояви в други области.

Свети Лука Евангелист

Св. Лука (неизв. – 84 г.), византийска икона от X век. Снимка: Уикипедия

Християнският светец, почитан като автор на едно от четирите канонични Евангелия, е бил лекар. Останал е в паметта на човечеството не само като автор на евангелие, но и като първия иконописец. Според легендата, той е нарисувал първата икона на Богородица и на светите апостоли Петър и Павел. Свети Лука се смята за покровител на лекарите и живописците. Смятан за грък по произход, Лука загубил живота си чрез мъченическа смърт чрез обесване на 84-годишна възраст в град Тива.

Франсоа Рабле

Франсоа Рабле (1494 – 1553), неизвестен художник. Снимка: Уикипедия

Един от най-великите френски писатели от времето на Ренесанса, автор на политическия памфлет „Гаргантюа и Пантагрюел“. Изучавал медицина в университетите в Поатие и Монпелие, след това имал медицинска практика в Лион. Известно време е преподавал медицина в университета в Монпелие.

Николай Коперник

Николай Коперник (1473 – 1543), неизвестен художник. Снимка: Уикипедия

Полски астроном, математик, механик, икономист. По образование – лекар. Изучавал медицина в Краков и Падуа. След като завършил, три години практикувал като лекар в Падуа. По-късно се замонашва и става свещеник в град Фромборг. По негов проект в Полша е въведена нова монетна система. Във Фромборг пък проектира хидравлична машина, с помощта на която осигурил във всички къщи течаща вода. Като лекар участвал в борбата с чумната епидемия от 1519 г.

Мишел Нострадамус

Нострадамус (1503 – 1566), портрет от сина му Сезар дьо Нострадам. Снимка: Уикипедия

Френският астролог, фармацевт и алхимик, прословут с пророчествата си, постъпва на 14 години в Авиньонския университет, където учи граматика, риторика, логика, геометрия, аритметика, музика и астрология. Година по-късно обаче в града нахлува чумата и младият човек решава да напусне университета, да стане лекар и да открие начин за лечение на болестта. Следващите 8 години той прекарва в странстване, за да проучи „растенията и други най-прости вещества, които касаят медицината”. След това постъпва в медицинския факултет в Монпелие. Практикува в Марсилия. Години по-късно отново се бори с чумата в Екс ан Прованс. Две години преди смъртта си Нострадамус получава от Екатерина Медичи и Карл ІХ поста кралски лекар (и астролог).

Карл Линей

Карл Линей (1707 – 1778), портрет от Алекзандър Рослин. Снимка: Уикипедия

Шведски ботаник, зоолог, минералог, поставил началото на научната класификация на живите организми. В Швеция го ценят и като един от създателите на литературния шведски език в съвременния му вид, както Данте е ценен в Италия. Изучавал медицина в университетите в Лунд и Упсала.

Луиджи Галвани

Луиджи Галвани (1737 – 1798), неизвестен художник. Снимка: Уикипедия

Италианският анатом, физиолог и физик е един от основателите на електрофизиологията и науката за електричеството. Пръв изследва електрическите явления при мускулните съкращения. Завършил е медицинския факултет на университета в Болоня. Заема мястото на ръководител на катедрата по анатомия и гинекология, но е уволнен, защото отказва да признае властта на Наполеон.

Жан-Пол Марат

Жан-Пол Марат (1743 – 1793), портрет от Жозеф Бозе. Снимка: Уикипедия

Политически деец от Френската революция, журналист, известен с прозвището „Приятел на народа“. Получил медицинско образование лично от баща си, известен лекар. Дълго заработвал прехраната си като странстващ лекр. През 1775 г. получил медицинска диплома в Единбургския университет. Революцията прекратила и кариерата, и живота му.

Фридрих Шилер

Фридрих Шилер (1759 – 1805), портрет от Людовика Симановиц. Снимка: Уикипедия

Немски поет, философ, драматург, теоретик на изкуството и професор по история. Но преди това е завършил медицинския факултет в Академията в Щутгард и е работил като военен лекар.

Артър Конан Дойл

Артър Конан Дойл (1859 – 1930), фотопортрет от Уолтър Бенингтън, 1914 г. Снимка: Уикипедия

Световно известен като автор на книгите за Шерлок Холмс, английският писател е завършил медицина в Единбург, работил е като корабен лекар на китоловен кораб. Година по-късно, след като получава диплома за бакалавър по медицина, започва собствена лекарска практика в Портсмут.

Владимир Дал

Владимир Дал (1801 – 1872), портрет от Василий Перов. Снимка: Уикипедия

Един от законодателите на руския книжовен език, автор на най-големия руски тълковен речник. Известен като писател, етнограф, лексикограф, фолклорист. Завършил медицина, работил като военен хирург по време на Руско-турската война в началото на ХІХ век.

Антон Чехов

Антон Павлович Чехов (1860 – 1904), фотография от 1903 г. Снимка: Уикипедия

Руски писател, класик на световната литература и драматургия. Завършил медицинския факултет на Московския университет, работил като лекар до края на живота си. Негова е известната фраза „Медицината е моята съпруга, а литературата – моя любовница“.

Съмърсет Моъм

Съмърсет Моъм (1874 – 1965), фотография от 1934 г. Снимка: Уикипедия

Писател и агент на английското разузнаване. Шест години се е обучавал в медицинското училище при болница „Свети Тома“ в Лондон, получил право да има собствена лекарска практика, но изоставил медицината веднага след публикацията на първите му произведения.

Михаил Булгаков

Михаил Булгаков (1891 – 1940). Снимка: Уикипедия

Руският писател, автор на „Майсторът и Маргарита“, е завършил медицинския факултет на Киевския университет. По време на Първата световна война известно време работи на фронта като военен лекар. По-късно става селски лекар в с. Николское.

Арчибалд Кронин

Арчибалд Кронин (1896 – 1981). Снимка: Уикипедия

Шотландският писател още като съвсем млад студент получава стипендията „Карнеги“, за да изучава медицина в университета в Глазгоу. По време на Първата световна война Кронин е хирург и младши лейтенант при запасняците на Кралския военноморски флот. След това завършва университета. Заминава за Индия като корабен хирург. След като се завръща в Шотландия, продължава обучението си и взима още една диплома в областта на здравеопазването. Назначен е за главен медицински инспектор на всички рудници във Великобритания. Става и доктор на науките, като защитава дисертация за аневризмите в Глазгоу.

Януш Корчак

Януш Корчак (1878 – 1942). Снимка: Уикипедия

Полският педагог, писател и общественик е завършил медицинския факултет на Варшавския университет. Стажувал е в Швейцария, Германия, Франция и Англия. Още като студент започва работа в еврейска детска болница и в летни детски лагери. Като лекар участва в руско-японската война. По време на Първата световна война служи в полева болница в руската армия. По-късно става лекар в украински детски приюти. Още през 1911 основава във Варшава „Дом на сираците“ за еврейски деца, който ръководи до края на живота си. През 1940 г. заедно с възпитаниците си е преместен във Варшавското гето. Отказва да ги напусне, дори когато ги натоварват във влака за Треблинка и остава със „своите деца“ до края, дори в газовите камери.

Ернесто Че Гевара

Ернесто Че Гевара (1928 – 1967). Снимка: Aлберто Корда/Уикипедия

Аржентинският и кубински революционер и писател е завършил медицина в Буенос Айрес. Искал да специализира алергология. Участвал в изследване за методики на лечение на проказата. През март 1953 г. Че Гевара получава диплома за хирург дерматолог.

Станислав Лем

Полски писател фантаст, футуролог, философ. Изучавал медицина в Лвов и в Ягелонския университет. След края на обучението си отказва да положи задължителните изпити, тъй като не иска да стане военен лекар. Остава само със сертификат за проведен курс на обучение, но без диплома и разрешително. Работил като помощник на професора в научна институция, където се класифицирала цялата чуждестранна научна литература. Бил е и младши асистент в анатомическия театър на медицинския факултет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg