Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лекарски гарантира добро здраве на БГ арта

Лекарски се вдъхнови от тиква на пазара в Париж и роди творба, която днес е в колекционерски "бостан". - Лекарски гарантира добро здраве на БГ арта

Лекарски се вдъхнови от тиква на пазара в Париж и роди творба, която днес е в колекционерски "бостан".

Скулпторът Андрей Лекарски, който от половин век живее и работи в Париж, подреди изложба в София. Макар откриването да е обявено за 12 юни, пластиките и картините му вече могат да се видят в новата столична галерия „Сити Марк”.

Това е първата по-голяма изява на Лекарски в родината от десет години насам и решението му да покаже творби и у нас подсказва, че разчита на интерес от българските колекционери. Това пък говори, че родните галерии или поне някои от тях се радват на добро здраве (разбирай търговия).

Художникът е дал на изложбата си две заглавия „Въображение от метал” и „Моторизирана живопис”. Творбите върху платно и от бронз чертаят по какъв път са криволичели търсенията и експериментите му в изкуството. Как ценителите приемат Лекарски и игрите на ума му, ще проличи до 26 юни, когато изложбата приключва.

За половин век в подножието на Монмартр този художник е усетил сладостта на признанието. Преди години Музеят за модерно изкуство в Париж откупува негова скулптура, същото прави кметството на предградието Версай. Посетителите на гробището Пер Лашез, което някои разглеждат като музей на открито, също имат шанс да се докоснат до таланта на Лекарски. Там, на десетина метра от гроба на Фредерик Шопен, се издига творбата на българина „Строителя на въображаемото”.

Фантазията на Лекарски често се наелектризира от най-обикновени делнични неща. Преди години вдъхновението му дошло от една тиква – видял я на една парижка сергия, купил я и я отлял от бронз. Показа я и на изложба в София, после творбата отиде в колекционерски „бостан”.

Човешки крак с височина 2,5 м и тегло 800 кг Made by Лекарски се извисява и пред хотел „Триамон палас” в Париж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg