Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Леки токови удари помагат при любовна тъга

Транскраниална стимулация по 20 минути на ден подобрява състоянието след раздяла

Специално устройство стимулира мозъка и лекува любовната мъка. Снимка: Иван Шишиев/Етюдите на София - Леки токови удари помагат при любовна тъга

Специално устройство стимулира мозъка и лекува любовната мъка. Снимка: Иван Шишиев/Етюдите на София

Транскраниалната магнитна симулация намалява синдрома на любовната травма – депресивното състояние, което възниква при раздяла с любим човек. Това сочи изследване на учени, цитирано от „Гардиън“.

Според учените при раздяла е достатъчно да се носи специално устройство, което се използва по няколко минути на ден, за да облекчи тъгата.

В специално проучване 36 доброволци със синдром на любовна травма са носили устройството, което стимулира мозъка с лек електрически ток. Доброволците са били разделени на три групи, всяка носеща слушалки за транскраниална стимулация с постоянен ток в продължение на 20 минути, два пъти на ден в продължение на пет дни. В една група токът е бил насочен към дорзолатералния префронтален кортекс. В другата група посоката на стимулация е била към вентролатералния префронтален кортекс. В третата, контролна група, слушалката е била изключена. Най-добър резултат са показали изследваните от първа група.

В резултат на експеримента симптомите на синдрома на любовна травма са намалели значително. В сравнение с контролната група останалите участници са показали подобрение на общото си състояние, твърдят учените от университети в Иран и Германия в общата си статия, публикувана в Journal of Psychiatric Research.

Изследването продължава, като учените се надяват устройството да помага и при лечение на лека депресия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90