Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Лекуват котките в Кипър с анти-Ковид хапче за хора

Властите се опитват да овладеят разпространението на силно заразен котешки коронавирус

Котките в Кипър са уважавани заради местна легенда, която твърди, че са били пуснати на острова от Света Елена, за да изтребят отровните змии. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Лекуват котките в Кипър с анти-Ковид хапче за хора

Котките в Кипър са уважавани заради местна легенда, която твърди, че са били пуснати на острова от Света Елена, за да изтребят отровните змии. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Котките в Кипър ще бъдат лекувани с хапчета срещу Ковид, първоначално предвидени за хора, съобщава „Гардиън“. Мярката се предприема в опит да се спре разпространението на особено заразен вариант на котешки коронавирус, който вече е довел до смъртта на хиляди животни.

От кипърското Министерство на здравеопазването са започнали снабдяването на ветеринарните клиники с човешкия анти-Ковид медикамент на 8 август, Международния ден на котките. Като част от първия пакет помощи ще бъдат раздадени около 80 хил. хапчета, които да се преборят с обезпокоителното покачване на броя на котките, заразени с котешки инфекциозен перитонит (FIP). Ако не се лекува, болестта почти сигурно води до фатален край.

Вирусът, известен сред лекарите като FCoV-23, първо е забелязан в столицата Никозия през януари. Три-четири месеца по-късно вирусът е завзел целия остров, твърдят от Асоциацията на ветеринарите в Кипър. Само за 12 месеца потвърдените случаи на котешки перитонит са се увеличи 20 пъти в сравнение с данни от 2022 г., твърди проучване на Единбургския университет, който работи в тясно сътрудничество с Ветеринарната асоциация.

Мутиралият котешки вирус не е свързан с Ковид-19 и не е заразен за хора. От януари до сега около 300 хил. котета – домашни и улични – са били покосени от вируса, твърдят от кипърската организация „Cat Protection and Welfare Society“. Според ветеринарните клиники обаче тази цифра е преувеличена и бройката на засегнатите животни е около 8 хил. Разпространението на анти-Ковид хапчето обаче несъмнено ще се отрази позитивно на черната статистика.

Хората в Кипър са известни с любовта си към котките заради легенда, която гласи, че първите мяукащи любимци са донесени на острова от Света Елена, майката на римския император Константин Велики, с цел да унищожат популацията на отровни змии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90