VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лембас и щурчовдолови ябълкови тарталети в готварска книга по „Властелинът на пръстените“

Книга с над 60 рецепти, вдъхновени от Средната земя на Толкин

Сред рецептите е и заешката яхния, която Сам приготвя на Фродо по пътя към Мордор. Снимка: „Artline Studios“ - Лембас и щурчовдолови ябълкови тарталети в готварска книга по „Властелинът на пръстените“

Сред рецептите е и заешката яхния, която Сам приготвя на Фродо по пътя към Мордор. Снимка: „Artline Studios“

Хобитите отдавна са разгадали тайната на добрия живот: никакъв стрес, по-малко приключения и повече храна. Съвременното човечество все още търси формулата, но вече може да се докосне до насладите на Средната земя и в домашни условия с „Неофициалните рецепти от „Властелинът на пръстените“.

Готварската книга, подготвена от Том Грим, излиза под знака на издателство „Artline Studios“ и съдържа повече от 60 рецепти, достатъчно за първа и втора закуска, похапване в единайсет, обяд, следобеден чай, вечеря и разбира се, втора вечеря. Има, естествено, и напитки. Гозбите са вдъхновени или директно извлечени от „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ на Дж. Р. Р. Толкин, чиито страници ухаят на вкусотии като елфически хляб лембас, греяно вино от стари лозя, щурчовдолови ябълкови тарталети, запеченото сирене и медените питки на кожосменяча Беорн…

Кулинарната екскурзия минава през мирното Графство, горите на елфите и пещерите на Мраколес, за да стигне дори до Съдбовния връх в Мордор, където бродят сенките – всеки регион от света на Толкин е представен с характерните произведения. Ястията са лесни за приготвяне и са аранжирани като за елфска почерпка в красиви фотографии.

В авторовото въведение на книгата Том Грим споделя, че „за Толкин храната и пивото представляват приятелството, любовта, надеждата и дома“. Битът на хобити, елфи, джуджета и хора често е извеждан на преден план в творчеството на Толкин. Книгите му са изпълнени с описания на храни и напитки, които показват авторовото влечение към охолството и трапезите. Неслучайно и „Хобит“, и „Властелинът на пръстените“ започват с банкети, а не със самото приключение. С „Неофициалните рецепти от „Властелинът на пръстените“ всеки читател –  независимо дали се идентифицира като висок и снажен елф, хобит домошар, космато джудже или гладен орк – ще може да устрои пиршество за сетивата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС