Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ленън – комунист, социалист или просто Джон?

За какво мечтае Ленън в песента „Imagine“, на която е посветено двуезичното илюстрирано издание „Джон Ленън IMAGINE Представи си”

Новото илюстрирано двуезично издание на „Кибеа“ „Джон Ленън IMAGINE Представи си“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ленън – комунист, социалист или просто Джон?

Новото илюстрирано двуезично издание на „Кибеа“ „Джон Ленън IMAGINE Представи си“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Можете ли да си представите коя песен ще оглави британските класации след две години, в средата на октомври 2021-а? Най-вероятно това ще бъде „Imagine“ (Представи си) на Джон Ленън, макар че самият той едва ли би могъл да си представи, че е възможно песен да се върне отново на върха след 50 години. Но „Imagine“ не е обикновена песен – тя е взела и продължава да взема с отличен теста на времето.

През изминалите 48 години тази песен е превземала върха и се е връщала пак там неведнъж. Записана е през май 1971-а, през септември същата година излиза едноименният албум на Джон, който на 1 ноември става № 1 в американската класация, а на 11 октомври песента се появява и като сингъл в САЩ и достига трета позиция в „US Top Singles“. На 1 ноември албумът става № 1.

Сингълът бързо постига рекордни продажби, албумът също, като получава и най-добрите критически отзиви в солокариерата на Ленън. (Днес звучи невероятно, но в музиката преди 50 години се случваше тези две неща да съвпаднат).

Пет години по-късно „Imagine“ е издадена на сингъл и в Обединеното кралство, като през декември 1975 г. оглавява класацията в Северна Ирландия (от върха я измества „Bohemian Rhapsody“ на „Куийн”). През 1980 г., след убийството на Джон Ленън, „Imagine“ отново е № 1, a през 2001 г. (когато е преиздадена по повод 30-ата си годишнина) е избрана за песен на годината от читателите на списание „Ролинг Стоун”. Нейни кавъри правят артисти от всякакви жанрове – от Лайза Минели и Стиви Уондър, до Хърби Хенкок и „Куийн”. И още Елтън Джон, Дейвид Боуи, Сийл, Пинк, Даяна Рос, Джоан Баез… много са.

Песента ознаменува време на големи промени в живота на Джон Ленън. С края на „Бийтълс” за него започва нов творчески период. 60-те години са завършили с музикални експерименти и акции за мир с новата му съпруга Йоко Оно, а в началото на 70-те, малко ненадейно за широката публика, ексцентричният, много талантлив и винаги искрен милионер е обхванат от остро чувство за социална отговорност и работническа солидарност. Тогава записва песни като „Working Class Hero” (Герой на работническата класа) „Power The People” (Властта – на народа) и „Imagine“ – която е доста по-лирична от останалите две.

Бихме се радвали, ако „Imagine“ се върне на върха и през 2021-а, но трябва да признаем, че има и друга вероятност – с все по-преобладаващите антилиберални и ултраконсервативни настроения в САЩ, Русия, Великобритания и някои европейски страни, след 2 години „Imagine“ може и да е песен, забранена в ефира.

Да си припомним втория куплет на песента:

Представи си, че няма държави.
Това не е никак трудно.
Няма за какво да убиваш или да умираш.
И дори религии също.
Представи си как всички хора
живеят живота си в мир”.*

Илюстрациите в „Джон Ленън IMAGINE Представи си“ са на Жан Жулиен. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мирът по принцип е чудесна идея, но останалото – особено днес – за много хора е направо скандално. „Кой е този Ленън, че да иска от нас да си представяме, че няма държави!?“ би възкликнал в недоумение всеки истински патриот (който заедно с всичкия си патриотизъм би станал напълно излишен, ако няма държави). Ами нали България е най-старата държава в Европа (която не си е сменяла името) – за това ли се бориха нашите славни деди с византийци, турци, гърци, сърби, германци, американци и англичани на три морета?

„Как така няма да има религии!? Това е дори още по-скандално! Ами нали само православната вяра ни запази като народ по време на 500-годишното робство и трите синджира роби?“ – ще напишат в открито писмо група академици и член-кореспонденти на БАН (2/3 от които ще са с картончета за доносници на бившата ДС).

И ще обявят Джон Ленън за соросоиден грантаджия, богохулник, а Сергей Станишев, който смята бившия член на „Бийтълс” за социалист, ще трябва да го извади от следващото издание на книжката си „Защото сме социалисти”.

Джон Ленън, разбира се, не е социалист, ако под „социалист” разбираме някой като Георги Първанов, Велислава Дърева или Сергей Станишев. Но Ленън не е социалист, дори и ако го сравним примерно с Улоф Палме, най-малкото защото за разлика от шведския социалдемократ, Джон не е политик, а поет, мечтател и рокзвезда. Но очевидно някои от идеите на социализма – но не българския, съветския или китайския – го карат да мечтае, а не да зове за революция. В текста на „Revolution“ съвсем ясно изразява това:

Казвате, че искате революция
Всички искаме да променим света…
но ако ще ми говорите за разрушения,
нали знаете – мен не ме бройте…”.

И малко по-нататък:

Но ако искаш пари за хора, изпълнени с омраза
Мога да ти кажа – братко, има да чакаш”.

Мечтата на Ленън, изразена в „Imagine“, е за свят без изкуствените разделения на религията, политиката и държавността. В припева на „Imagine“ пее:

Казваш, че съм мечтател,
но не съм единствен аз.
Надявам се някой ден и ти да си с нас
и светът да бъде едно цяло“.

В текста и има и един по-краен ред: „Представи си, че собственост няма/чудя се дали можеш”, което е още по-трудно за представяне, но можем да го отдадем на времето, в което рокзвездите прибягваха до ексцентрични провокации. Ето коментара по този въпрос и на самия Джон Ленън:

Imagine“, където се казва: „Представи си, че няма държави, няма религии, няма политика” е буквално комунистически манифест, въпреки че конкретно аз не съм комунист и не принадлежа към никакво движение”.

Смисълът на песента и нейната търговска привлекателност, според Ленън, са в това, че тя е „антирелигиозна, антинационалистическа, антиконвенционална, антикапиталистическа, но с повече захар…“.  В отворено писмо до Пол Маккартни, публикувано в „Мелъди Мейкър”, Джон описва „Imagine“ като „подсладена версия на „Working Class Hero“ за консерватори като теб“ .

Нерядко в песните (и в предизборните кампании) се казват и неща, която няма как да бъдат приети напълно сериозно. Ако някой много държи, може да смята, че Ленън е бил социалист по дух, но не и на практика, при това с уговорката, че между социалист и социалист (например между български и европейски) може да има огромни разлики.

Иначе Ленън е много повече Джон, отколкото социалист или какъвто и да е друг …ист. В песента „God“ (от предишния му албум, в който е и „Working Class Hero“) има следните изповедно звучащи редове:

Аз вярвам само в себе си. В Йоко и в себе си. Това е реалността”.


* Преводите на редовете от „Imagine“ са на Станислава Миланова, част от двуезичното издание на „Кибеа” и „Амнести интернешънъл” „Джон Ленън IMAGINE Представи си” (2019 г.)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС