Ленън – комунист, социалист или просто Джон?

За какво мечтае Ленън в песента „Imagine“, на която е посветено двуезичното илюстрирано издание „Джон Ленън IMAGINE Представи си”

Новото илюстрирано двуезично издание на „Кибеа“ „Джон Ленън IMAGINE Представи си“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ленън – комунист, социалист или просто Джон?

Новото илюстрирано двуезично издание на „Кибеа“ „Джон Ленън IMAGINE Представи си“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Можете ли да си представите коя песен ще оглави британските класации след две години, в средата на октомври 2021-а? Най-вероятно това ще бъде „Imagine“ (Представи си) на Джон Ленън, макар че самият той едва ли би могъл да си представи, че е възможно песен да се върне отново на върха след 50 години. Но „Imagine“ не е обикновена песен – тя е взела и продължава да взема с отличен теста на времето.

През изминалите 48 години тази песен е превземала върха и се е връщала пак там неведнъж. Записана е през май 1971-а, през септември същата година излиза едноименният албум на Джон, който на 1 ноември става № 1 в американската класация, а на 11 октомври песента се появява и като сингъл в САЩ и достига трета позиция в „US Top Singles“. На 1 ноември албумът става № 1.

Сингълът бързо постига рекордни продажби, албумът също, като получава и най-добрите критически отзиви в солокариерата на Ленън. (Днес звучи невероятно, но в музиката преди 50 години се случваше тези две неща да съвпаднат).

Пет години по-късно „Imagine“ е издадена на сингъл и в Обединеното кралство, като през декември 1975 г. оглавява класацията в Северна Ирландия (от върха я измества „Bohemian Rhapsody“ на „Куийн”). През 1980 г., след убийството на Джон Ленън, „Imagine“ отново е № 1, a през 2001 г. (когато е преиздадена по повод 30-ата си годишнина) е избрана за песен на годината от читателите на списание „Ролинг Стоун”. Нейни кавъри правят артисти от всякакви жанрове – от Лайза Минели и Стиви Уондър, до Хърби Хенкок и „Куийн”. И още Елтън Джон, Дейвид Боуи, Сийл, Пинк, Даяна Рос, Джоан Баез… много са.

Песента ознаменува време на големи промени в живота на Джон Ленън. С края на „Бийтълс” за него започва нов творчески период. 60-те години са завършили с музикални експерименти и акции за мир с новата му съпруга Йоко Оно, а в началото на 70-те, малко ненадейно за широката публика, ексцентричният, много талантлив и винаги искрен милионер е обхванат от остро чувство за социална отговорност и работническа солидарност. Тогава записва песни като „Working Class Hero” (Герой на работническата класа) „Power The People” (Властта – на народа) и „Imagine“ – която е доста по-лирична от останалите две.

Бихме се радвали, ако „Imagine“ се върне на върха и през 2021-а, но трябва да признаем, че има и друга вероятност – с все по-преобладаващите антилиберални и ултраконсервативни настроения в САЩ, Русия, Великобритания и някои европейски страни, след 2 години „Imagine“ може и да е песен, забранена в ефира.

Да си припомним втория куплет на песента:

Colibri april 2017

Представи си, че няма държави.
Това не е никак трудно.
Няма за какво да убиваш или да умираш.
И дори религии също.
Представи си как всички хора
живеят живота си в мир”.*

Илюстрациите в „Джон Ленън IMAGINE Представи си“ са на Жан Жулиен. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Мирът по принцип е чудесна идея, но останалото – особено днес – за много хора е направо скандално. „Кой е този Ленън, че да иска от нас да си представяме, че няма държави!?“ би възкликнал в недоумение всеки истински патриот (който заедно с всичкия си патриотизъм би станал напълно излишен, ако няма държави). Ами нали България е най-старата държава в Европа (която не си е сменяла името) – за това ли се бориха нашите славни деди с византийци, турци, гърци, сърби, германци, американци и англичани на три морета?

„Как така няма да има религии!? Това е дори още по-скандално! Ами нали само православната вяра ни запази като народ по време на 500-годишното робство и трите синджира роби?“ – ще напишат в открито писмо група академици и член-кореспонденти на БАН (2/3 от които ще са с картончета за доносници на бившата ДС).

И ще обявят Джон Ленън за соросоиден грантаджия, богохулник, а Сергей Станишев, който смята бившия член на „Бийтълс” за социалист, ще трябва да го извади от следващото издание на книжката си „Защото сме социалисти”.

Джон Ленън, разбира се, не е социалист, ако под „социалист” разбираме някой като Георги Първанов, Велислава Дърева или Сергей Станишев. Но Ленън не е социалист, дори и ако го сравним примерно с Улоф Палме, най-малкото защото за разлика от шведския социалдемократ, Джон не е политик, а поет, мечтател и рокзвезда. Но очевидно някои от идеите на социализма – но не българския, съветския или китайския – го карат да мечтае, а не да зове за революция. В текста на „Revolution“ съвсем ясно изразява това:

Казвате, че искате революция
Всички искаме да променим света…
но ако ще ми говорите за разрушения,
нали знаете – мен не ме бройте…”.

И малко по-нататък:

Но ако искаш пари за хора, изпълнени с омраза
Мога да ти кажа – братко, има да чакаш”.

Мечтата на Ленън, изразена в „Imagine“, е за свят без изкуствените разделения на религията, политиката и държавността. В припева на „Imagine“ пее:

Казваш, че съм мечтател,
но не съм единствен аз.
Надявам се някой ден и ти да си с нас
и светът да бъде едно цяло“.

В текста и има и един по-краен ред: „Представи си, че собственост няма/чудя се дали можеш”, което е още по-трудно за представяне, но можем да го отдадем на времето, в което рокзвездите прибягваха до ексцентрични провокации. Ето коментара по този въпрос и на самия Джон Ленън:

Imagine“, където се казва: „Представи си, че няма държави, няма религии, няма политика” е буквално комунистически манифест, въпреки че конкретно аз не съм комунист и не принадлежа към никакво движение”.

Смисълът на песента и нейната търговска привлекателност, според Ленън, са в това, че тя е „антирелигиозна, антинационалистическа, антиконвенционална, антикапиталистическа, но с повече захар…“.  В отворено писмо до Пол Маккартни, публикувано в „Мелъди Мейкър”, Джон описва „Imagine“ като „подсладена версия на „Working Class Hero“ за консерватори като теб“ .

Нерядко в песните (и в предизборните кампании) се казват и неща, която няма как да бъдат приети напълно сериозно. Ако някой много държи, може да смята, че Ленън е бил социалист по дух, но не и на практика, при това с уговорката, че между социалист и социалист (например между български и европейски) може да има огромни разлики.

Иначе Ленън е много повече Джон, отколкото социалист или какъвто и да е друг …ист. В песента „God“ (от предишния му албум, в който е и „Working Class Hero“) има следните изповедно звучащи редове:

Аз вярвам само в себе си. В Йоко и в себе си. Това е реалността”.


* Преводите на редовете от „Imagine“ са на Станислава Миланова, част от двуезичното издание на „Кибеа” и „Амнести интернешънъл” „Джон Ленън IMAGINE Представи си” (2019 г.)

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg