Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ленард Бърнстейн и българските пионери (видео)

Запис от една легендарна репетиция

Ленард Бърнстейн дирижирал Филхармония „Пионер“ не с палка, а с молив. Снимка: Кристина Бъртън - Ленард Бърнстейн и българските пионери (видео)

Ленард Бърнстейн дирижирал Филхармония „Пионер“ не с палка, а с молив. Снимка: Кристина Бъртън

Видеоклип, запечатал един от най-вълнуващите мигове в българската култура преди промените, отново набира популярност в социалните мрежи: Ленард Бърнстейн дирижира нашата Филхармония „Пионер“ в залата на ООН през 1979 г.

Записът е от генералната репетиция за концерта заедно с големия диригент и композитор, създал мюзикъла „Уестсайдска история“. Българчетата са поканени заедно с диригента си Влади Симеонов да закрият Международната година на детето на 10 декември 1979 г. Докато репетират, на Симеонов е представен човек, който междувременно е слушал детския оркестър – оказва се, че това е Ленард Бърнстейн. Симеонов го кани на диригентския пулт, гостът размахва молив вместо палка и оркестърът започва да свири. Изпълняват трета част от Седма симфония на Бетовен.

„Това не е „пионерски“ оркестър, това е върхът на цивилизацията”, пише след това Бърнстейн.

Вижте видеото от тази паметна репетиция:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС